U trendu

Najveća štetočina koja napada krompir: Ovaj prirodni sastojak ukloniće zlatice iz bašte

Krompirova zlatica se javlja svake godine i toliko je opasna da može u potpunosti uništiti rod.

Postoje različite metode suzbijanja krompirove zlatice, a uništavanje ovih štetočina trebalo bi da počne već u proleće. Svakako se preporučuje poštovanje plodoreda, odnosno da se krompir ne gaji na istom mestu 4-5 godina.

Krompirove zlatice ne podnose miris trule lukovine crvenog luka. Prilikom sadnje možete pored nje staviti malo lukovice, ona će se smežurati i njen miris će oterati zlaticu. Biljne vrste kao što su ren, kamilica i pasulj odbijaju krompirove zlatice svojim mirisom.

Ne podnose ni miris četinara, posebno bora. Iseckana borova kora se može rasuti između biljaka ili se može napraviti preparat od borovih iglica. Biljke krompira mogu se malčirati i koprivom. Ova biljka svojim svetlećim dlačicama sprečava krompirove zlatice da se uvuku u zemlju tokom najtoplijeg dela dana.

U borbi može pomoći i preparat od same krompirove zlatice. Odrasle insekte je potrebno sakupiti u posudu od 1 litar, a zatim te zlatice potopiti u posudu sa 20 litara vode i zatvoriti. Oni će umreti i plutati neko vreme, a zatim će potonuti na dno. Potrebno je nedelju dana da se to dogodi. Nakon toga preparat je spreman za upotrebu, ali je visoke koncentracije i potrebno ga je razblažiti vodom, prenosi Radio Sarajevo.

Nerazređeni preparat može spaliti listove krompira. Ovaj preparat se mora razblažiti prvi put u odnosu 1:1, drugi put u odnosu 1:2, a treći put u odnosu 1:3. Proverite na jednoj biljci krompira kako reaguje na preparat, odnosno da li je potrebno dodatno razblažiti. Različite sorte krompira različito reaguju i potrebno je prilagoditi koncentraciju preparata.

Rastvor pepela je takođe efikasan. Najpre se 2 kg pepela rastvori u 10 litara vode, a zatim 1 litar tog rastvora treba rastvoriti u 10 litara vode i tretirati biljke. Za tretiranje krompira mogu da se koriste i preparati od listova duvana, odnosno topole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.