U trendu

Nalepši ukras za svaki vrt ili balkon: Ova biljka predivnih cvetova cvetaće celo leto

Pasiflora (lat. passiflora) je upečatljiva biljka penjačica sa neobičnim cvećem i svakom vrtu će dati poseban šarm.

Ova divna biljka raskošnog cveća, poreklom iz tropskih predela Amerike, može da naraste i do 8 metara u visinu, a uzdiže se uz pomoć jednostavnih uvojaka koje stvara u svojim listovima.

Negde je poznata i kao „Isusova kruna“ zbog svojih cvetova, čiji venčić zaista podseća na Isusovu trnovu krunu, što odgovara njenom latinskom nazivu roda Passiflora, koje potiče od reči „passio“ (stradanje, Stradanje Isusovo) i flos (cvet).

Pasiflora je rod od oko 550 vrsta cvetnica, tipski rod porodice Pasifloraceae, a neke proizvode i jestivo voće poznato kao tzv. marakuja (passion fruit).

Ono što ga čini posebnim su veoma krupni, dekorativni cvetovi pomalo egzotičnog izgleda, koji osim što su upečatljivi i lepi, cvetaju tokom celog leta.

Iako su je u Evropu doneli Španci početkom 17. veka, ova efektna biljka uspeva i ovde. Postoji nekoliko vrsta ove biljke, a najbolja za gajenje u zatvorenom prostoru je Passiflora caeruela, piše tportal.hr.

Kako dolazi iz sunčanih predela, ovoj biljci je potrebno mnogo sunca i topline, kao i dovoljno vlage. Ako ima dovoljno toplote, cveta tokom celog leta i jeseni, a treba biti oprezan ako se nalazite u predelu gde ima mraza, jer je veoma osetljiv, pa ga zimi morate unositi u kuću.

Možete ga uzgajati i u stanu, ali ga postavite na mesto sa dovoljno sunca i gde vazduh slobodno cirkuliše. U leto ova biljka zahteva dosta vlage, pa je zalivajte obilno i do dva puta dnevno, dok je tokom zimskih meseci dovoljno samo jednom nedeljno.

Svakako, početkom proleća ne zaboravite da orežete uvojke i izdanke kako bi se dobro razvile i pružile im oslonac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.