U trendu

Naučnici potvrdili trik: Premažite jaja ovom namirnicom i produžićete im rok trajanja, biće sveža mesecima

 Jaja mogu biti posebno nezgodna u smislu roka trajanja. Ako ih skladištite na pogrešan način, lako će vas iznenaditi, pa mnogi pribegavaju genijalnim rešenjima. Jedan od njih uključuje ulje.

Koliko je efikasan metod

Možda ste već čuli za ovaj metod, ali da li je zaista efikasan? Kratak odgovor je da. Studija Journal of Food Science iz 2011. godine pokazala je da su nakon pet nedelja jaja premazana uljem ostala bolje očuvana od onih koja nisu bila podvrgnuta takvom tretmanu.

Šta je održalo svežinu

Možda se pitate i zašto bi ulje održavalo jaja svežima? Sve se svodi na poroznost. Jaja prirodno dolaze sa zaštitnom ljuskom koja sprečava vlagu i bakterije. Ali nije savršeno. Vremenom se kvari. Ovaj proces možda neće pokriti celu površinu svakog jajeta, ali s druge strane, posebno ako je jaje pogrešno uskladišteno, ne možete baš računati na to.

Kako da to izvedete

Ulje može pomoći da se produži rok trajanja jaja, a evo kako da to obezbedite na pravi način. Počnite sa čistim, svežim jajima. Kartonska kutija iz prodavnice će biti u redu – samo proverite datum pakovanja za maksimalnu svežinu. Onda uzmi malo ulja, nije bitno kakvo, koristi ono što je jeftinije i što imaš pri ruci. Podmazivanje jaja je prilično jednostavno. Dovoljno je koristiti rukavice ili krpu, ali najlakše je uzeti kuhinjski peškir koji ćete posle jednostavno baciti.

Dobro ih nauljite i vratite u kutiju, pa ih čuvajte u frižideru a nikako na vratima, jer u tom slučaju ni ulje neće mnogo sprečiti da se pokvare, pogotovo ako često otvarate frižider.

(Espreso/24sedam)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar