U trendu

Ne bacajte koru od krastavaca, možete da je iskoristite na sjajne načine

Mnogo toga što krastavac čini hranljivim nalazi se u kori. Jedan veliki, neoljušteni krastavac sadrži 62 posto dnevnog preporučenog unosa vitamina K. On je potreban za aktivaciju nekih proteina uključenih u procese zgrušavanja krvi, a nije zanemarljiva i njegova uloga u metabolizmu kostiju i drugih tkiva.

Takođe, veliki krastavac s kog nije uklonjena koža sadrži 6% dnevne vrednosti vitamina A i 14% dnevne vrednosti za vitamin C, što zapravo znači da je sjajan saveznik pri očuvanju zdravlja imunog sistema.

Iz njega se može dobiti i dnevna doza vitamina B, a tiamin, riboflavin, B6, koji opskrbljuju telo energijom koja je potrebna da bi funkcionisali srce i mozak.

Kora krastavca je dobra i u prehrani, ali moramo paziti da bude dobro oprana, pogotovo ako nije iz organskog uzgoja.

Ako, ipak, više volite oguljene krastavce, treba da znate da koru ne morate baciti, već je narendanu možete mešati sa sirom, senfom, drugim povrćem…

Osim toga, trik sa korom krastavca biće sjajan ako imate decu, pa treba da uklonite trag bojica sa zida, ili markera, flomastera… Sve što treba jeste da spoljašnjom stranom kore istrljate umazanu površinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar