Ne bacajte talog od kafe, kad pročitate koliko je koristan čuvaćete ga kao zlato

Pospite talog kafe na prljavu površinu, zatim je četkicom dobro izribajte, a lako i brzo uklanja i tvrdokorne ostatke hrane.

Talog ovog crnog napitka odlično čisti i zagorele lonce i ringle na šporetu. Samo ih nemojte koristiti na svetlim granitnim ili mermernim pločama, jer njihova boja može da prodre u porozne površine.

Kafa je, verovali ili ne, i prirodni omekšivač mesa. Kuhinjska so, prirodne kiseline i enzimi iz kafe čine mišiće mesa mekšima, ali i pojačava ukus ove namirnice. Upotrebljenu mlevenu kafu pomešajte sa suvim začinima i nanesite na meso najmanje dva sata pre pripreme.

Talog od kafe prijaće i vašim biljkama jer je bogat azotom, ali sadrži i fosfor, kalijum, gvožđe, kalcijum i magnezijum – što ga čini jeftinim đubrivom za vrt. Da biste napravili domaće đubrivo za biljke, pomešajte talog kafe s drugim organskim materijama, kao što su pokošena trava, smeđe lišće, smeđe đubrivo ili slama.

Biljke koje dobro reaguju na talog od kafe su borovnica, kupus, soja, paradajz, kukuruz, ruže, kamelija, rododendroni i azaleja.

Ali stručnjaci savetuju da budete oprezni sa mladim sadnicama i semenom, jer previše kofeina može da im šteti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.