U trendu

Ne obraćate pažnju: Evo koliko često treba da perete šal i rukavice

Kada dođu zimski dani, šal i rukavice su nam prvi izbor pri izlasku iz kuće. Ali, da li ste razmišljali koliko često bi trebali da se peru? Prosto, u našem narodu ne postoji navika da se ovi odevni predmeti peru često, a to je velika greška.

„Zimski odevni dodaci za hladno vreme potrebno je prati tri do pet puta u sezoni. Predmete poput rukavica koje često dolaze u kontakt sa, na primer, dugmadima lifta, vratima, kvakama na vratima i slično treba prati jednom nedeljno,“savetuje doktorka Džamila Jusuf. Ako se vaše rukavice ne peru, lekarka savetuje da imate nekoliko pari i da ih menjate tokom nedelje kako biste česticama virusa dali vremena da se rasprše.

Isto tvrdi i za šal i maramu, jer je oko vrata, pa se često dešava da u nju udišu drugi ljudi kada ste, na primer, u gradskom prevozu ili ste se stisnuli negde drugde.

Osim odevnih predmeta koji zahtevaju hemijsko čišćenje, pranje u najtoplijoj vodi koju preporučuje proizvođač, sa deterdžentom i izbeljivačem (na tkaninama bezbednim za izbeljivanje), ubiće svaki virus.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.