U trendu

Nema potrebe da ih kupujete: Osušite sami šljive u rerni u 3 koraka!

Svi mi znamo, da pored finog ukusa, šljiva poseduje i mnoga lekovita svojstva. Veoma je korisna zahvaljujući svom bogatom sastavu. Šljiva (naročito suva šljiva) poseduje laksativno i diuretičko dejstvo, ima blagotvoran efekat na aterosklerozu, holecistitis, bolesti jetre, bubrega, hipertenziju.

Zbog obilja korisnih sastojaka, suva šljiva je prosto neophodna digestivnom traktu. Recimo, kod bolesti želuca, dovoljno je samo 5-6 suvih šljiva dnevno. Konzumirajući suve šljive svaki dan, bićete ne samo u mogućnosti da oporavite svoj organizam, nego i da se oslobodite bolova u kičmi.

Ukoliko volite šljive i želite da njih same osušite za zimski period, a samim tim i uštedite na kućnom budžetu, predlažem vam način na koji to možete da uradite.

Šljive se suše na suncu, na vazduhu, u posebnim sušarama, ali možete ih osušiti u rerni i sačuvati za zimu. Evo kako:

Šljive osušene u rerni

U rerni se šljive suše u tri koraka:

– Stavite šljive u jako vrući rastvor vode i sode bikarbone (na litar vode – supena kašika sode bikarbone) na 5 – 10 sekundi i ponovo operite pod mlazom vode.

– Šljve poređajte u tepsiju i stavite u zagrejanu rernu na 40-45 stepeni na 3-4 sata.Izvadite iz rerne i ostavite na 4-5 sati.

– Nakon toga sušenje se nastavlja na 55-60 stepeni 4-5 sati . I ponovo ostaviti van rerne na 4-5 sata (možete da iznesete na terasu na sunce)

– U završetku šljive sušiti u rerni 10-12 sati na temperaturi 70-80 stepeni do potpunog isušivanja

Šljive možete sušiti i sa košticama, ali je vreme sušenja duže. Suve šljive treba da budu meke, ali elastične.

Na suncu šljiva se suši 8-10 dana. Dobar proizvod dobija se kombinovanim sušenjem: 5-6 dana na suncu, zatim u rerni 8-10 sati na 70 stepeni. Ukupno vreme sušenja zavisi od zrelosti i veličine šljiva.

Suve šljive se čuvaju na suvom mestu, u drvenim gajbicama, u staklenim teglama sa poklopcem sa manjom količinom lovorovog lista.

Neko ih pakuje u kese i stavlja u zamrzivač. Od 10 kilograma svežih šljiva ispadne dva kilograma suvih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar