Niste ni svesni gde sve mogu da se sakriju: Evo kako da prepoznate stenice i sprečite da uđu u vaš dom

Jedan od najvećih strahova mnogih turista jest dolazak u hotelsku sobu nakon celodnevnog putovanja i pronalazak stenica na krevetu i posteljini. Iako one ne predstavljaju ozbiljne zdravstvene rizike, činjenica jeste da su za mnoge izvor nelagodnosti i anksioznosti, a njihovo prisustvo dovoljno je da noć provedu bez trenutka sna.

Još gore od toga pomisao jeste da ćete ove malene insekte – poneti kući! S obzirom na to da se neretko skrivaju u nameštaju, lako se mogu zavući među vašu odeću i nastaniti u vašoj spavaćoj sobi pri dolasku kući.

Srećom, postoji nekoliko načina na koje možete sprečiti da ove krvopije ne ponesete u svoj dom te da se zaštitite od njihovih ugriza čak i u hotelskim sobama u kojima ste primetili njihovo prisustvo, prenosi Tportal.

Dobro pregledajte sobu

Čak i ako je soba na prvi pogled čista, dobro je proverite pre nego što se smestite. Naime, zna se da stenice privlači nečistoća, ali za njihovo preživljavanje važna je i toplota u sobi i redovno prisustvo ljudi.

‘Kad prvi put uđete u sobu, odmah stavite prtljag u kupatilo, a zatim obavite pregled sobe od stenica. Imaju šest nogu i ravno ovalno telo, bez krila’, savetuje Džodi Ganglof-Kaufman, naučnica na univerzitetu Cornell i dodaje:

‘Temeljno pregledajte posteljinu, dušek, noćne ormariće pa čak i budilnik, sva mesta na koja se stenice mogu sakriti. Prva stvar koju biste mogli da primetite su mrlje izmeta koje ostavljaju iza sebe, poput tačkica markera na tkanini.’

Proverite i naslon kreveta; neki se mogu odvojiti od zida. Ako je iza naslona pronađen prah, to može biti znak da je soba već tretirana za stenice u prošlosti.

U pregledu sobe može vam pomoći i LED svetiljka i komercijalni testovi čiji bris daje rezultate za nekoliko minuta (ali, imajte na umu da oni nisu sasvim istraženi).

Ako pronađete bilo kakve dokaze o stenicama, kontaktirajte hotelsko osoblje, napustite sobu s prtljagom i zatražite sobu u drugom delu hotela – koja nije uz zaraženu, napominju eksperti.

Kako se zaštititi od stenica tokom boravka

Smanjite mesta na kojima bi stenice mogle da se sakriju tako što ćete svoju odeću spremiti u hermetički zatvorene plastične kese ili ponesite vreće kojima ćete zatvoriti čitav kofer.

Tvrdi kofer, može biti sigurniji izbor od mekog jer ima manje pukotina u kojima se stenice mogu sakriti. Prtljag uvek držite na uzvišenju, udaljenog od zida ili u kadi’, kaže naučnik Brajon Bakenson.

Ovakvi praktični načini najbolja su zaštita od stenica, a stručnjaci ističu kako metode izlaganje odeće vrućem fenu ili brisanje kovčega alkoholom neće biti toliko efikasne.

Provera nakon povratka kući

‘Nakon putovanja, raspakujte svoj prtljag u kupatilu i stavite ga na svetlu površinu kako biste mogli da primetite stenice, a zatim protresite odeću u kadi ili tušu i usisajte svoj prtljag. Nemojte zaboraviti da ispraznite usisivač i bacite njegov sadržaj’, savetuju u zdravstvenom odeljenju Njujorka.

Stručnjaci se slažu i kako je važno odeću staviti u sušilicu što je pre moguće i ostaviti je na najvišem stepenu barem 20 minuta kako biste ubili stenice i njihova jaja.

‘Ako mislite da je neki predmet bio izložen stenicama i ne može da uđe u sušilicu, zapečatite ga u hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi i ostavite ga na toplom mestu šest mjeseci – koliko vremena je potrebno da stenice umru od nedostatka vode’, zaključuje je dr. Ganglof-Kaufmann.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.