Niste ni svesni koliko često morate prati svoju posteljinu tokom leta

Spavanje u sveže opranim čaršavima u vašoj urednoj i čistoj spavaćoj sobi na kraju dana mora biti visoko na listi jednostavnih životnih zadovoljstava. Međutim, višesatni (i veoma naporan) čin pranja, sušenja i savijanja vaše posteljine nije toliko, zbog čega je previše lako odložiti obavljanje ovog kućnog posla. Stoga ne čudi što su nova istraživanja potvrdila da verovatno ne perete svoje čaršave onoliko često koliko bi trebalo, prenosi Apartment Therapy.

Prema novoj studiji kompanije Mattress Advisory, prosečna osoba menja posteljinu svakog meseca – tačnije 24 dana. To je mnogo duže od onoga što stručnjaci preporučuju, a postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da perete posteljinu mnogo češće nego na svaka 24 dana.

Dok spavate, vaše posteljine upijaju vaš znoj, ulje, ćelije kože i sve druge nečistoće koje su još uvek na vašoj koži ili kosi. Što duže čekate da operete svoje čaršave, više vremena klice mogu rasti na vašim čaršavima i potencijalno iritirati vašu kožu. Nastale bakterije, grinje i buđ mogu izazvati upalu, svrab i akne, kao i ekcem.

Kao opšte pravilo, trebalo bi da perete svoje čaršave i drugu posteljinu za spavaću sobu otprilike jednom nedeljno. Pokrivač, ćebad koje redovno koristite i jastučnice takođe treba prati jednom nedeljno. Jastuke treba prati dva puta godišnje, a sve ukrasne jastuke jednom mesečno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.