U trendu

Njih ćete najteže ubiti: Ove biljke preživeće sve (foto)

Bilo da ste početnik u nezi sobnih biljaka, zaboravni ste ili puno putujete, održavanje sobnih biljaka u životu može da bude veoma izazovan zadatak. Čak i ako su vam umrle neke bilje ranije, ne dopustite da vas nekoliko neuspelih pokušaja odvrati od toga jer postoji mnogo biljaka za koje se lako brinuti, piše Bestlifeonline.

Sanseverija

Sanseverija je dobila ime jer njeni dugi, klizavi listovi podsećaju na oštar jezik gmizavaca (to je i razlog zašto se naziva “svekrvin jezik”). Osim prepoznatljivog nadimka, takođe je među najpopularnijim sobnim biljkama za početnike. Tehnički, biljka je sukulent i vrlo je jednostavna za održavanje, objašnjava Erin Marino, direktorka onlajn prodavnice sobnih biljaka The Sill.

“Možete zaboraviti da ga zalijete i stavite ga skoro bilo gde u svom domu”, kaže ona. “Bez obzira na to, ako mu obezbedite ono malo što mu je potrebno da napreduje – srednje do jako svetlo i vodu svake 2-3 nedelje (ili kada lišće počne da se bora) – uživaćete u njemu mnogo godina.” Takođe, biljka je vrlo visoko rangirana u NASA-inoj studiji o čistom vazduhu, pa će kao bonus pročistiti vazduh u vašem domu.

Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas zamiifolia je još jedna sobna biljka koja je uvek na vrhu liste za početnike. Poznata po svojim debelim, sjajnim i glatkim listovima, ova sobna biljka može da podnese vrlo slabo svetlo, “što je čini odličnom za domove koji nemaju puno prozora ili su u senci”, prema Vladanu Nikoliću, koji vodi blog Mr. Houseplant, prenosi Poslovni dnevnik.

Sukulent poreklom iz sušnih okruženja, biljka ZZ ili Zamioculcas zamiifolia, ima “razvijene rizome koji skladište vodu kako bi biljka preživela sušu u svom prirodnom staništu”, objašnjava Marino.

Ona, dakle, “može bez vode nedeljama ili čak mesecima, pa je odlična za ljude koji puno putuju ili zaboravljaju na zalivanje”, kaže Nikolić. Jedini pravi način da ubijete ovu biljku je prekomerno zalivanje, a jedina briga može biti veća saksija koju morate kupiti jer jako brzo raste.

Đavolji bršljan ili zlatni puzavac

Zlatni puzavac može da uspeva u skoro svim vrstama zatvorenih prostorija zbog svoje tolerancije”, kaže Marino. Iako preferiraju srednje do jako nedirektno svetlo, može da podnese slabo svetlo i treba ga zalivati samo svakih nedelju do dve dana.

Ako i zaboravite da ih zalijete, lakše opraštaju od mnogih drugih biljaka.

“Vitice zlatnog puzavca rastu vrlo brzo, a kad postanu preduge, brzo ih obrežite i razmnožite reznice u vodi”, predlaže Marino.

Srcoliki filodendron

Srcoliko filodendron ime je dobio zahvaljujući voštanim listovima u obliku srca. Samo ga zalivajte svakih nedelju do dve dana i postavite na mesto sa srednjim do jakim nedirektnim svetlom (iako može da podnese i slabo svetlo).

Uz to, biljka se prilično lako ukorenjuje tako da jednu biljku vrlo brzo i lako možete pretvoriti u celu džunglu.

Biberovac

Biberovac odnosno peperomija obtusifola biljka je koju ćete prepoznati po debelim i sjajnim listovima. Ovoj popularnoj sorti peperomije “ne treba puno da bi uspevala, a u idealnim uslovima može da sveta u zatvorenom prostoru, stvarajući uske bele klasove”, objašnjava Marino.

Najbolje raste pri jakom do srednje nedirektnom svetlu, iako će tolerisati sve od jakog do slabog osvetljenja. I zahteva vodu samo svakih jedne do dve sedmice.

Sobna palma

Uopšteno, sobne palme smatraju se sigurnim izborom za amatere u uzgoju sobnih biljaka. Marino preporučuje Palmu sreće.

“Može tolerisati širok raspon svetlosnih uslova, ali biće najsrećnija na nedirektnom svetlu s vodom svaka 1-2 sedmice. Za razliku od palmi koje vidite na primorju, nije prikladna za intenzivno, direktno sunce.”

Ako tražite nešto veće za podne saksije, odaberite Veličanstvenu palmu, “snažnu, tropsku palmu s gracioznim, pernatim lišćem koje raste iz debla na uspravan način pre nego što se izvije na krajevima i oblikuje velika kruna.” Ova palma može narasti do 3 metra u visinu i zahteva sličnu negu kao Palma sreće, iako može da podnese više direktne svetlosti.

Sukulenti

Iako su neke od već spomenutih biljaka tehnički sukulenti – biljke koje mogu da skladište vodu u svoje lišće ili stabljike – većina svakodnevnih vrtlara misli o njima kao o malim, pustinjskim biljkama s ultra debelim lišćem.

Pogodnost za one koji nisu dobri u brizi o biljkama, manje sorte zahtevaju čak i ređe zalivanje, ponekad samo svake dve do tri nedelje.

Keli Martin, osnivač veb stranice za vrtlarenje Urban Garden Gal, posebno voli Drvo žada koje se naziva i biljka novca ili stablo novca zbog svojih debelih listova u obliku novčića.

“Drvo žada preferira isušivanje između dva zalivanja, pa nije važno ako zaboravite da ih zalijete nekoliko dana”, kaže Martin i napominje da mogu godinama izdržati bez potrebe za presađivanjem.

Sukulent Magarčev rep omiljen je Džen Stark, osnivaču Happy DIY Home. Ona kaže da su to “biljke otporne na sušu koje uspevaju u dreniranom tlu u saksiji.” Ne smeju se previše zalivati (obično je u redu jednom svake dve nedelje), a savršene su za viseće saksije i korpe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar