Od ove domaće prihrane biljke rastu tri puta brže: 1 sastojak skroz će ih preporoditi 

Ako ste novi u baštovanstvu, ovo vam se može činiti čudno, ali svaki iskusniji „poljoprivrednik“ znaće kakve benefite jaja imaju za biljke.

Jaja sadrže kalcijum, kao i tragove drugih elemenata uključujući magnezijum i fosfor i zbog toga su izvrsna za dodavanje hranjivih materija zemlji i kompostu.

Sve što treba da uradite je da stavite malo zemlje u saksiju i položite sirovo jaje na vrh. Zatim rasporedite još malo zemlje po vrhu i zakopajte seme biljke po vašem izboru baš kao i obično. Posle nekog vremena, jaje će početi da se raspada i delovaće kao prirodno đubrivo.

Ali ako ne želite da potrošite celo jaje, ne morate! Umesto čitavog jajeta možete koristiti i ljuske koje su takođe bogate kalcijumom, kiseonikom i fosfornom kiselinom – svim bitnim materijama koje podstiču rast biljaka.

Već za dan-dva videćete benefite i vaša biljka će izgledati lepše i zdravije i više vam neće pasti napamet da kupujete skupa veštačka đubriva – kažu baštovani. Sledeći put kada budete spremali omlet ili palačinke – umesto da bacite ljuske, iskoriste ih i njima nahranite svoje cveće! A ako imate veliki vrt u koji često zalaze ptice, možete po vrtu pobacati zdrobljene ljuske jaja jer će i njima dobro doći!

Naime, ptice koje posećuju naše vrtove često imaju manjak kalcijuma i jedu male komadiće ljuske jaja koje im nadoknađuju nedostatak kalcijuma. Već samo iz tog razloga vredi rasuti zdrobljenu ljusku jajeta po vrtu, piše Najžena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.