U trendu

Oprez: Ove biljke možda imate u kući, a ni ne znate da vas truju (foto)

Sobne biljke najbolji su i omiljeni način oplemenjivanja svakog doma. Ali ljudi često nisu svesni da bi trebalo da budu posebno oprezni prilikom odabira biljaka, jer im upravo one mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

1. Difenbahija

Postoji čak 57 vrsta te biljke, a neke od njih se uzgajaju kao sobno cveće, ali kako je izuzetno otrovna, prilikom rada oko nje potrebno je nositi rukavice. Difenbahija sadrži velike količine kalcijum-oksalata i može izazvati crvenilo, svrab, oticanje tkiva, oticanje jezika, smetnje u govoru, a ako pojedete samo komadić te biljke, to bi moglo uzrokovati čak i smrt.

2. Sanseverija

Foto: Irina UACC BY 2.0

Sansevierija, u narodu poznata kao „biljka zmija“, sobna je biljka koja može da sadrži materiju saponin, koja može da bude toksična ako se proguta.

Budući da saponini mogu uzrokovati mučninu, povraćanje i proliv, bolje je držati kućne ljubimce podalje od te biljke.

3. Aloe

Foto: Olga BerriosCC BY 2.0

Biljka Aloe ima razne namene, ali, naučnici upozoravaju da ta biljka sadrži materije koje mogu uzrokovati proliv, alergije i probleme s bubrezima.

4. Kadifa

Foto: a200/a77WellsCC BY 2.0

Ako se proguta, ta biljka može uzrokovati gastrointestinalne tegobe. Takođe, sok iz biljke može uzrokovati kožne osipe.

5. Srcoliki filadendron

Foto: Forest and Kim StarrCC BY 2.0

Filadendron sadrži kalcijum-oksalat koji može uzrokovati bolove i poteškoće s gutanjem. Iako se ova biljka čini lepom, ne zaboravite da držite kućne ljubimce podalje od nje.

6. Kaladijum

Foto: NatalieMaynorCC BY 2.0

Listovi u obliku srca su lepi, ali pazite, ova biljka može biti opasna i otrovna.

Ako životinje i deca dođu u kontakt s lišćem kaladijuma, može doći do poteškoća s disanjem. U tim slučajevima najbolje je kontaktirati stručnjaka za toksikologiju ili centar specijalizovan trovanja i oprati / obrisati zahvaćeno područje.

7. Zlatna puzavaca

Foto: Maja DumatCC BY 2.0

Ta biljka ima lišće lepog oblika, zbog čega su omiljen izbor za uređenje domaćinstva. Baš kao i gore spomenute biljke, i ta biljka sadrži materije poput kalcijum-oksalata, koje mogu izazvati iritaciju usana, jezika i usta, preterano curenje nosa, pa čak i povraćanje.

8. Kaktus olovka

Foto: Olive TitusCC BY 2.0

Koliko god izgledala lepo, ta biljka ima sok koji može izazvati ekstremnu iritaciju kože i očiju. Zato se s tom biljkom mora postupati s posebnom pažnjom, uz upotrebu rukavica i zaštite za oči.

Ako biljka dođe u kontakt s očima, mogu se pojaviti crvenilo, svrab i peckanje, pa čak može imati i negativan efekat na vid ljudi, piše Bright Side.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar