U trendu

Oprez: Ovih 5 stvari nikada nemojte stavljati u rernu, može biti jako opasno

Rerna je pravi multifunkcionalni uređaju u domu. Bilo da se peče, dinsta ili griluje, nema šta rerna ne može. OK, skoro sve! Postoji nekoliko stvari i namirnica koje nikako ne bi smeli da stavljate u rernu, niti za pečenje, a ni za zagrevanje. Posledice bi mogle da budu prilično opasne.

1. Nezaštićena hrana

Nikada ne bi smeli da stavljate posuđe ili hranu u rernu bez odgovarajuće posude. Ako je stavite direktno na rešetku, vrlo masna ili slatka hrana može izgubiti vodu i masnoće, koje potom kapnu na dno rerne. Ove tečnosti ne samo da zaprljaju njenu unutrašnjost, nego u najgorem slučaju njihovo spaljivanje može stvoriti opasan požar. Stoga je najbolje jelo staviti u prikladnu posudu, poput pleha za pečenje ili tanjira otpornog na visoke temperature.

2. Plastika

To je pravilo koje svako treba da zna. Budući da ne postoji bezbedna plastika koja je prikladna za rernu – bez obzira na to koliko je nisko postavljena temperatura! Ni Tupperware, niti jednokratne posude ne smeju da se koriste za pečenje ili zagrevanje. Mogu se otopiti na toploti ili ispustiti štetne hemikalije kada se zagreju.

3. Hladno ili oštećeno stakleno posuđe

Naravno, u reni se može koristiti staklena vatrostalna posuda ili tanjir za tortu. Međutim, temperaturna razlika između stakla i rerne ne smije biti prevelika, jer to može dovesti do temperaturnog šoka i na taj način uzrokovati pukotine u hladnom staklu ili čak eksploziju. Stoga nikada ne smete stavljati staklene posude iz frižidera direktno u rernu.

4. Papir

Ovde nisu samo papirnati ubrusi tabu, popularni masni papir, koji je namenjen za pokrivanje hrane, nikada ne sme  da se nađe u reni. Oba nisu otporni na toplotu i tope se u rerni. Jedini izuzeta je, naravno: papir za pečenje.

5. Mokri držači za šerpe

Čak ni mokrim predmetima nije mesto u vašoj rerni. Naročito mokri ili vlažni držači šerpi, kuhinjske krpe i slično mogu biti opasni. Bilo koja voda u rerni direktno se pretvara u paru, što može dovesti do neprijatnih opekotina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar