U trendu

Ova biljka nije samo ukras za dom, već je i simbol sreće, prosperiteta i duhovne ravnoteže

Srećni bambus, poznat i kao „biljka sreće“, nije samo ukras za dom, već i simbol sreće, prosperiteta i duhovne ravnoteže.

Ova tropska biljka, iako nazivom asocira na bambus, zapravo pripada rodu Dracaena i bliža je sukulentima nego pravom bambusu. Međutim, njena popularnost i simbolika prelaze granice  botaničkih bašta, postajući sastavni deo mnogih domova širom sveta.

U kineskoj kulturi, srećni bambus je više od dekorativne biljke – on je simbol mudrosti, prilagodljivosti i otpornosti. Smatra se zaštitnikom doma u teškim vremenima i nosiocem pozitivne energije. Ključna karakteristika srećnog bambusa, osim estetskog ugođaja koji unosi u prostor, jeste broj njegovih stabljika.

Prema verovanjima feng šuija, broj stabljika srećnog bambusa ima duboku simboliku:

– 21 stabljika se smatra moćnim blagoslovom, donoseći izobilje i sreću.
– 10 stabljika simbolizuje savršenstvo, harmoniju i punoću života.
– 9 stabljika predstavljaju veliku sreću i prosperitet.
– 8 stabljika označava rast i napredak u svim aspektima života.
– 7 stabljika simbolizuje dobro zdravlje i unutrašnji mir.
– 6 stabljika donose sreću i bogatstvo.
– 5 stabljika su povezane sa uspehom u poslu i materijalnim obiljem.
– 3 stabljike označavaju sreću, bogatstvo i dug život.
– 2 stabljike predstavljaju ljubav i harmoniju.

Važno je izbegavati srećni bambus sa četiri stabljike, jer je u kineskoj kulturi broj „četiri“ povezan sa smrću i nesrećom. Dakle, kombinacije broja stabljika birajte pažljivo, imajući u vidu željene energetske vibracije koje želite uneti u svoj dom.

Negovanje srećnog bambusa nije komplikovano, ali zahteva određenu pažnju:

– Svetlost: Bambus voli svetlost, ali ne direktno sunce koje može oštetiti njegovo lišće. Dakle, idealno ga je držati na svetlom mestu bez direktnog sunčevog zračenja.

– Voda: Redovno menjajte vodu u posudi u kojoj ga držite, koristeći čistu vodu bez hlora. Takođe, povremeno orošavajte listove kako biste održali vlažnost.

– Temperatura i vlažnost: Srećni bambus preferira toplije temperature i veću vlažnost vazduha, slično tropskim uslovima iz kojih potiče.

– Posuda: Bambus se može gajiti u vazi sa vodom ili u dobro dreniranom zemljištu. Važno je da korenje bude zdravo i dobro ishranjeno.

Praćenje zdravlja biljke je važno kako biste mogli reagovati na eventualne promene u njenom rastu. Žuti ili braon listovi mogu biti znakovi da nešto nije u redu, bilo da je u pitanju nedostatak svetlosti, previše vode ili nedovoljna vlažnost vazduha.

Uz adekvatnu brigu, srećni bambus će uneti harmoniju, sreću i prosperitet u vaš dom, donoseći pozitivnu energiju koja će vas okruživati svakodnevno.

(mondo.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.