U trendu

Ova biljka savršena je za privlačenje novca, prosperiteta i dobre energije, ali nikako ne smete da je držite na ovim mestima u stanu

Svekrvin jezik (lat. Dracaena trifasciata, sin. Sansevieria trifasciata) cveće iz roda lisnatih sukulenata poreklom je iz tropske Afrike.

Poznata je kao ukrasna sobna biljka koja čisti vazduh od nekih toksina, kao što su formaldehid, benzen, ksilen i trikloretilen. Dakle, savršena je za vaš dom, ali postavljanjem u idealan prostor postaje još bolja.

Presađuju se svake dve do tri godine u malo veće posude, a zemlja treba biti rastresita i propusna. Teglice trebaju da budu pliće i šire jer imaju plitak koren.

Foto: Pexels/nothing-ahead

Ne treba je previše zalivati jer je podložna truljenju. Pri zalivanju treba obratiti pažnju da voda ne dospe u središte biljke.

Ako se voda zadržava u središtu biljnog busena, izazvaće truljenje biljke. Zalivanje treba obaviti kada se zemlja u teglici prosušila. Leti je zalivanje češće i obilnije, a zimi se smanjuje. Voda iz tanjirića ispod posude treba se izliti, a za zalivanje koristiti vodu sobne temperature.

Dobro rastu i u prostorijama koje imaju slabo osvetljenje. U tom će slučaju šare na listovima biće slabije izražene. U svetlim prostorijama sanseverije će cvetati. Njihovi su cvetovi mali i neugledni, ali imaju miris koji podseća na vanilu.

Ne treba je premeštati s jednog mesta na drugo jer je osetljiva na pomeranje. Jednom mesečno treba dodati đubrivo za zelene biljke.

Idealna je za sve one koji tek ulaze u svet biljaka. Ako je još niste nabavili, nemojte puno da razmišljate i nabavite ovu biljku, a sreće vam neće nedostajati, prema Feng šuiju. Naime, savršena je za privlačenje novca, prosperiteta i dobre energije, kao i za medicinsku upotrebu. Međutim, mora biti u odgovarajućem prostoru.

Dnevna soba
Iako je dnevna soba mesto gdje najčešće viđamo ovu biljku, potpuno je pogrešna, jer je to mesto s najviše elemenata od drveta, a prema Feng šuiju biljka takođe predstavlja ovaj element u prirodi. Prema kineskoj kulturi, treba težiti ravnoteži između elemenata, gde njihove energije mogu nesmetano prolaziti, a ne sudarati se.

Kupatilo
Prema Feng Shuiju, kupatilo je jedna od prostorija gde dolazi do „curenja“ energije, pa će dobre vibracije koje ima ova biljka nestati u kupaonici.

Kancelarija ili radni prostor
Logično je da svekrvin jezik želite da smestite u svoj radni prostor kako ne bi izostalo izobilja, ali ni to nije idealno mesto. Prema Feng šuiju, ova je mala biljka toliko zaštitna i moćna da bi mogla blokirati vašu kreativnost, pobuditi sumnju u vaš rad ili čak učiniti da se osećate zaglavljenim.

Prema Feng Shuiju, najbolje mesto je ulaz u vašu kuću kako biste zaštitili svoj dom od loših vibracija, pospešili obilje i očistili prostor od loše energije drugih ljudi ili mesta koja posećujete, piše Jutarnji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar