U trendu

Ovaj komad odeće nikada ne perite sa gaćicama: Rizično je za zdravlje, ali i za veš mašinu

Stručnjaci upozoravaju na ovu veliku grešku…

U moderno vreme mnogo toga je olakšano, pa tako i pranje veša. Najteži posao je da ga odvojite po bojama i odaberete program na kom ćete ga prati.

Ali… Da li znate da se neke stvari ne peru zajedno čak i kada su srodnih boja i materijala?

Stručnjaci kažu da ne treba da perete sve zajedno, niti se sve pere na niskoj temperaturi. Postoji više razloga za to.

Na primer, mnogi imaju običaj da veš, majice i potkošulje peru zajedno sa čarapama. Stručnjaci kažu da time pravimo veliku grešku.

Ranije su se ovi odevni predmeti prali ručno i odvojeno, u zasebnim posudama, i za to je postojao dobar razlog.

Sitni komadi, kao što su čarape ili minijaturne gaćice, mogu da se zaglave u bubnju, posebno ako nemate noviju mašinu za pranje veša. Osim što možete uništiti omiljeni deo odeće, mogli biste i da pokvarite mašinu.

Ipak, trebalo bi da znate i da to nije ono što najviše zabrinjava. Naime, stručnjaci upozoravaju na moguće zdravstvene probleme. Tako pranje brusthaltera, gaćica i potkošulja zajedno sa čarapama, u kojima najčešće provedemo ceo dan, nije poželjno iz higijenskih razloga. Na ovaj način se povećava rizik od širenja bakterija i drugih patogena.

Da bi virusi i mikrobi bili potpuno uništeni, neophodno je da temperatura vode bude najmanje 60 stepeni. Na primer, gljivice se uništavaju tek na temperaturi preko 80 stepeni, i to nakon 20 minuta.

Dakle, osim što veš i čarape nikako ne bi trebalo da perete zajedno, ne bi trebalo da ih perete ni na niskoj temperaturi ukoliko želite da izbegnete probleme.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.