U trendu

Ovaj sastojak koji svako od nas već ima u kući odbija komarce kao lud: Dovoljno je uraditi ovo

Možda niste znali, ali neki sapuni koje već sigurno imate u kući imaju moć da odbiju dosadne komarce. Tajna da je da postoji poseban sastojak sapuna koji menja mirisni potpis ljudi i čini ih manje privlačnim za ove insekte.

Studija iz 2023. godine objavljena u časopisu iScience istraživala je efikasnost sapuna u odbijanju komaraca. Otkriveno je da određeni brendovi i mirisi sapuna imaju veću moć odbijanja komaraca od drugih, prenosi n1info.rs

Dok neki sapuni mogu da vas zaštite od ujeda komaraca, drugi mogu imati suprotan efekat, čineći vas privlačnijim za ove insekte. Zato je važno odabrati sapun sa pravim sastojcima kako biste izbegli neprijatne susrete sa komarcima.

Ako niste ljubitelj sapuna ili želite alternativne metode za zaštitu od komaraca, možete isprobati kokosovo ulje. Studija američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) iz 2018. godine otkrila je da masne kiseline iz kokosovog ulja imaju snažnu repelentnost protiv komaraca, krpelja, stenica i muva.

U stvari, u jednoj studiji, masne kiseline iz kokosovog ulja pokazale su se 90% efikasnim u odvraćanju komaraca od ujeda.
Dakle, ako želite prirodan način da se zaštitite od komaraca, kokosovo ulje koje isto vrlo verovatno imate u kući može biti odličan sastojak u borbi protiv komaraca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.