U trendu

Ove 4 biljke će najlepše ukrasiti vaš balkon i terasu u proleće: Pravo je vreme da ih posadite

Imaćete balkon i terasu na kojima će vam svi zavideti

Jednogodišnje biljke odlikuju lepota cvetova, raznolikost boja, često i prijatan miris. Cvetanje je dugotrajno i raskošno, ali u senovitim mestima ne postižu svoj maksimum lepote. U okviru jednog vegetacijskog perioda prolaze sve faze rasta i razvoja, od nicanja, vegetativnog rasta, stvaranja semena, do propadanja u jesen.

Osim iz semena, biljke se uzgajaju i iz reznica, koje se uzimaju od prezimljenih matičnih biljaka od februara do aprila.

Ukorenjuju se u žardinjerama, saksijama ili u supstratu i pokrivaju se folijom zbog bržeg rasta i čvršćeg korena.

Begonije se najčešće sade u grupama, samostalno ili zajedno sa drugim vrstama, vole sunce i polusenovita mesta. Dobro podnose duže periode vlage ili suše, ali tlo u kome su ne bi trebalo da im bude previše suvo.

Lepa kata ili letnji zvezdan je jednogodišnja biljka koja se zbog svog rasta može koristiti kao rezano cveće. Cveta od kasnog proleća do jeseni i voli sunčana područja, ali ne podnosi ekstremne uslove;, zbog toga je najbolje kada je tlo umereno vlažno.

Lobelija je prikladna za pravljenje cvetnih okvira ili tzv. pokrivača tla, ali i za sadnju na balkonima u visećim saksijama, a može se kombinovati i sa mnogo kontrastnih boja. U periodu cvetanja prekrivene su sa mnogo malih, plavih cvetova, a u toplim letnjim mesecima imaju pauzu u cvetanju. Odgovara im humusno tlo, sunčano i polusenovito mesto. U peskovitim podlogama i tresetu postoji opasnost od sušenja.

Neven se seje već u februaru u saksije, a cveta sve do jeseni. U zavisnosti od sorti, sadi se na velikim površinama. Voli sunčana područja, ne previše vlažna i peskovita mesta, piše Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.