U trendu

Ove biljke posadite u aprilu da bi vam vrt zablistao ovoga leta (foto)

April je idealno vreme za setvu velikog broja cveća iz semena. Takav uzgoj je jeftin i efikasan način za uzgoj biljaka koje će tokom leta obogatiti vaše gredice ili posude prelepim nijansama, piše Tportal.hr.

Kako prolećno vreme sve više zagreva tlo, asortiman cveća koje možete posaditi u aprilu se širi. Dok je prethodnih meseci setva bila ograničena na zatvorene prostore, ovo je period kada se po želji možete početi sa setvom direktno u zemlju. Nakon što opasnost od mraza prođe u vašem kraju, počnite da sejete tvrđe seme cveća direktno u zemlju. Međutim, nežno ili poluotporno seme cveća je najbolje sejati u zatvorenom prostoru i može se presaditi napolju kada se vreme poboljša, posebno ako živite u hladnijoj klimi.

Iako postoje mnoge prednosti uzgoja biljaka u zatvorenom prostoru jer možete kontrolisati životnu sredinu i izbeći rizik da štetočine pojedu sadnice, neko cveće više voli da je na otvorenom, pa uvek istražite, proverite i raspitajte se o preporučenim metodama sadnje.

Predlažemo sedam divnih biljaka koje možete posejati ovog meseca:

Slatki cvet (Alyssum)

Ova lepa biljka je omiljena zbog svojih sitnih cvetova, što je čini popularnom u kontejnerskim baštama jer se belo cveće može preliti preko ivica kontejnera. Seme slatkog cveta je sićušno i morate biti oprezni kada ih sadite u zatvorenom prostoru. Ne treba mu puno toplote pa može da klija u negrejanom stakleniku ili na prozorskoj dasci. Sejte ga tanko u saksije i prekrijte vrlo tankim slojem komposta ili vermikulita.

Amarant

Amarant je neverovatna jednogodišnja biljka koja proizvodi velike upadljive cvetne rese u nijansama crvene, ljubičaste ili zelene. Osim što je lepa za leje i bordure, dobro će doći i u kuhinji, jer su joj jestivi i listovi i seme. Ova biljka se lako uzgaja iz semena i može se pokrenuti u zatvorenom prostoru u aprilu ili na otvorenom od sredine proleća nadalje. Posejte seme, dodajte kompost i držite na temperaturi od oko 18 stepeni Celzijusa za uspešno klijanje. Kada su sadnice dovoljno velike, posadite ih na otvorenom nakon što prođe opasnost od mraza.

Boražina

Boražina je oku prijatna i veoma jestiva biljka sa prelepim zvezdasto plavim cvetovima koji privlače pčele i druge oprašivače, a cvetovi se mogu koristiti i u salatama ili dodati letnjim pićima. Možete početi da ga uzgajate u zatvorenom prostoru, ali je najbolje da ga sejete direktno u baštu od aprila pa nadalje. Seme razbacajte tanko u redove na udaljenosti od oko 40 centimetara ili lagano raspršite po površini, ali možete da ih posadite i u posudu i prekrijte sa malo zemlje. Održavajte zemlju vlažnom i trebalo bi brzo da klija. Ako sejete boražinu u zatvorenom prostoru, razmislite o sadnji u biorazgradivim kontejnerima kako biste izbegli previše ometanja korena.

Hrizantema

Jednogodišnje hrizanteme se mogu posaditi iz semena u aprilu da biste uživali u divnom pogledu tokom leta. Ako ih volite, razlika između jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka je u tome što prve imaju svetlije cvetove i manje listove. Možete ih razmnožavati kao jednogodišnje biljke iz semena u proleće. Kada prođe period mraza, posadite seme na dobro pripremljeno mesto bez korova, ili ako živite u hladnijoj klimi, posejte ga u zatvorenom prostoru u aprilu i biće spremno za preseljenje napolje od maja nadalje.

Gipsofila (Sadarka)

Gipsofila daje obilje lepog cveća i odlična je opcija za baštensko cveće. Postoji mnogo vrsta koje možete izabrati, a jednogodišnje sorte se mogu uzgajati iz semena u aprilu. Najbolje ih je posejati direktno u zemlju kada temperatura zemljišta dostigne oko 21 stepen Celzijusa.

Potočarka

Ova divna biljka ne samo da izgleda neverovatno jer njeni cvetovi dolaze u živim nijansama crvene, narandžaste ili žute, već su oni i listovi jestivi i nisu previše zahtevni za uzgoj. Posadite seme u zatvorenom prostoru u aprilu ili na otvorenom nakon što temperatura tla dostigne najmanje 20 stepeni Celzijusa. Međutim, postoje prednosti sadnje potočarke u zatvorenom prostoru jer puževi i druge štetočine mogu uništiti mlade biljke dok se pojave.

Suncokret

Suncokreti su jedno od cveća koje se najlakše uzgaja iz semena i može biti odličan način da uključite svoje najmlađe članove porodice u proces uzgoja biljaka. Dolaze u raznim bojama i mogu doseći do dva metra. Za uzgoj suncokreta najbolje je sejati seme u zatvorenom prostoru, počevši od aprila. Posadite seme u pojedinačne saksije napunjene kvalitetnom mešavinom za saksije. Zatim, kada porastu, možete presaditi sadnice. Ako živite u toplijoj klimi, moguće je saditi suncokret na otvorenom ako je tlo toplo i suvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.