U trendu

Ove greške mogu brzo izazvati požar: Vatrogasci upozoravaju šta nikako ne smete da radite

Hladno vreme sa sobom osim prehlada, donosi i nove rizike, pogotovo kada je grejanje u pitanju. Neispravne instalacije, dimnjaci ili čak novogodišnje lampice mogu vrlo lako izazvati požar u kući.

Upravo u zimskim mesecima, tokom sezone grejanja, vatrogasci beleže povećan broj požara u stanovima i kućama, a kako ne bi došlo do toga potrebno je pridržavati se pravila.

U zimskom periodu neispravni dimnjaci su čest uzrok požara, zato je važno da ih redovno čistimo, dok ohlađeni pepeo iz šporeta na drva treba odlagati na predviđeno mesto. U suprotnom, bez obzira na niske temperature, vrući pepeo u dodiru s lako gorućim stvarima, kao na primer papirom, mogu dovesti do požara.

Ne ostavljajte punjače uključene u struju nakon što se uređaj napuni, redovno proverite produžne kablove i nikako nemojte uključivati kućne aparate i paliti sveće te ih tako ostavljati bez nadzora. Kada je reč o kuvanju, vrelo ili zapaljeno ulje, nikako se ne sme gasiti vodom, kao ni električni uređaji i instalacije. Obično ljudi u panici krenu da natoče uvodu kako bi ugasili požar, ali zapamtite, to može biti kobno.

Priručnik za ponašanje u vanrednim situacijama upozorava da je jako važno pridržavati se sledećeg:

1. Ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora.

2. Nemojte pušiti cigaretu u krevetu.

3. Redovno proveravajte elektroinstalacije i sisteme.

4. Držite upaljače dalje od dece.

5. Nemojte koristiti grejalice na gas ili s otvorenim plamenom (kamine) u prostorijama sa slabom ventilacijom.

Ako primetite požar u kući, pokušajte da ostanete smireni i brzo nazovete vatrogasce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.