U trendu

Ovo je omiljeni cvet u narodu i nosi jaku simboliku: Veruje se da donosi sreću ako ga posadite (foto)

Spada u najzahvalnije za održavanje, a njegovi raskošni cvetovi najlepši su ukras bašta i domova u proleće. Božur je višegodišnja žbunasta, drvenasta biljka, koja se najčešće gaji zbog svojih dekorativnih cvetova.

Među prvim narodima na svetu koji su prepoznali njegovu lepotu bili su Kinezi. Njihovo strpljenje zaslužno je za odnegovani prvi kultivisani božur. Inače je cveće koje uspeva na plodnom zemljištu slabo kisele reakcije i umerene vlage. Otporan je na niske temperature i u našim klimatskim uslovima dobro prezimljava.

S obzirom na to da je božur višegodišnja biljka, zemljište se mora dobro pripremiti pre sadnje dodavanjem organskih i mineralnih đubriva.

Posebna pažnja se biljkama poklanja u prvoj godini gajenja, gde se odstranjuju svi cvetni pupoljci kako bi se stimulisao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa. U drugoj godini se ostavljaju samo 1 do 2 cveta po biljci. U trećoj i narednim godinama odstranjuju se postrani izdanci i ostavljaju se 5-7 cvetova po biljci, piše Espreso.

Značenje ovog cveća je višestruko, a predstavlja sledeće vrednosti:

– Čast, pogotovo za ljude koji donose čast celoj svojoj porodici kroz uspeh i bogatstvo

– Romansu i romantičnu ljubav s posebnim naglaskom na ljubav između dvoje stranaca

– Kada mlada bira cveće za svoj buket, savjetuje se da obavezno u njega uvrsti i božure jer simbolizuju sretan brak i sklad bračnog para

– Lepotu u svim oblicima

– Negde ga ipak smatraju nesrećnim i cvećem koji simbolizuje sramotu i sram

Značenje boja

Značenje koje cvet ima se malo menja zbog nijanse ili boje. Međutim, postoji nekoliko boja koje menjaju ono što božur znači, a to su:

Ružičasta – najromantičnija boja božura, idealna za venčane bukete i uređenje stol

Bela ili svetlo ružičasta – prikazuje sramežljivi aspekat značenja, te može da znači žaljenje ili izvinjenje zbog neke neprijatnosti

Jarko crvena – ova boja se najviše ceni u Kini i Japanu i povezuje se poštovanjem. Ujedno je i najznačajniji simbol bogatstva i prosperiteta u tim kulturama.

Zbog gordog držanja, boje života, lepote, bogatstva i sjedinjenja, crveni božur cvet simboliše čast i bogatstvo. Kod nas je božur poznati simbol boja na Kosovu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.