U trendu

Ovo su apsolutno najveće greške koje možete da napravite kod roštiljanja

Engleska Agencija za standarde hrane donosi nekoliko saveta kako pripremati i tretirati meso koje ćete peći na roštilju kako biste izbegli moguće trovanje hranom.

Kako biste izbegli trovanje hranom, pazite gde stavljate sirovo meso. Odvajajte komade pre pečenja i koristite različite posude i pribor za kuvanje. Takođe, ne koristite marinade koje su bile u dodiru sa sirovim mesom na pečenom mesu.

Roštilj za jednokratnu upotrebu

Njima je potrebno nešto više vremena da se dobro zagreju pa uvek dobro proverite da li je meso dovoljno pečeno tako da komad mesa presečete na pola i proverite da li je ostalo sirovih delova.

Obrada namirnica pre kuvanja

Ovo je odlična ideja. Piletinu tako možete staviti u rernu pre roštilja pa je na njemu samo da dovrši pečenje. Osetićete onu finu aromu dima, a istovremeno ćete biti sigurni da je meso potpuno pečeno.

Zagorelo ne znači kuvano

To što je meso na vatri postalo crno ne znači da je kuvano iznutra. Meso okrećite redovno, a mleveno meso, piletinu u kobasice obavezno provjerite prije konzumacije.

Ne perite sirovu piletinu

Pranjem piletine možete bakterije sa nje preneti na ruke, robu i predmete za kuvanje. Visoke temperature će ubiti sve bakterije, pa nema potrebe da se meso prethodno pere, piše Ordinacija.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.