U trendu

Ovo svi imamo u kući i obično ga bacamo u smeće, a to je najbolja besplatna prihrana od koje biljke rastu kao lude

Ne bacajte talog od kafe jer ga možete iskoristiti i za druge namene

Besplatan, ali neverovatno koristan, talog od kafe može napraviti čuda za vaše biljke.

Redovno skupljanje taloga od kafe može pospešiti rast i razvoj biljaka na nekoliko načina.

Pre svega, talog kafe je bogat hranljivim materijama koje su ključne za zdrav rast biljaka. On sadrži kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum i druge minerale koji su esencijalni za biljke.

Osim toga, soc od kafe je odličan dodatak zemljištu kao organska materija. On obogaćuje zemljište humusom, poboljšavajući njegovu strukturu i sposobnost zadržavanja vode i hranljivih materija. Ukoliko imate biljke koje preferiraju kiselo tlo, kao što su hortenzije i rododendroni, soc od kafe će im biti posebno koristan.

Zanimljivo je da talog od kafe može čak uticati na boju cvetova. Na primer, dodavanje taloga od kafe zemlji može promeniti boju hortenzija iz ružičaste u plavu. Takođe, dodavanje soca oko ruža može značajno poboljšati njihovo cvetanje.

Pored hranljivih svojstava, talog od kafe ima i pesticidna svojstva. To ga čini korisnim u kontroli štetnih insekata i gljivica u bašti, smanjujući potrebu za hemijskim pesticidima i održavajući vašu baštu zdravom.

Još jedna prednost dodavanja taloga od kafe zemljištu je povećana zadržavanje vlage. On pomaže u sprečavanju isušivanja zemljišta, što je od velike koristi za biljke koje su osetljive na sušu i zahtevaju redovno zalivanje.

Dakle, ne bacajte talog od kafe jer ga možete iskoristiti i za druge namene. Vaša bašta će vam biti zahvalna, a vi ćete uživati u bujnom zelenilu i predivnim cvetovima koje je talog od kafe omogućio.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.