U trendu

Ovog Uskrsa probajte „vulkan jaja“: Dobićete mala, umetnička dela, a već imate sve što vam je potrebno

Bliži nam se Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, a ne možemo ga zamisliti bez jaja najrazličitijih boja na trpezi. Običaj nalaže da se jaja farbaju u crvenu boju, ali već decenijama unazad domaćice vole i da se poigraju, te da uskršnju dekoraciju obogate jajima ukrašenim na najrazličitije načine.

Vulkan jaja nisu toliko poznata, ali uvereni smo da će vam se dopasti – ne samo što je rezultat predivan, već je i ovo idealna metoda za zabavu dece! Jaja možete ofarbati zajedno sa mališanima i pružiti im sjajne trenutke, odnosno spojiti lepo i korisno, piše Blic Žena.

Potrebni sastojci:

  • kuvana jaja
  • boja za kolače (ne u gelu)
  • soda bikarbona
  • belo sirće
  • voda
  • četkice za farbanje
  • male posude za jednokratnu upotrebu (ili jeftini kalup za mafine)

Priprema:

U jednoj posudici pomešajte 1/4 čaše (za jogurt) sode bikarbone, 1 i po kašiku vode i tri do četiri kapi boje za kolače. Pomešajte smesu tako da dobijete pastu ili gustu tečnost. Ako je smesa previše gusta dodajte još malo vode.

Svaku boju zamutite zasebno u različitoj posudici. Možete koristiti samo osnovne boje poput crvene, zelene, plave i žute, a možete uvrstiti i roze, ljubičastu, narandžastu… Izbor je na vama!

Četkicom nanosite željene boje po jajetu praveći nepravilne oblike. Kada završite sa nanošenjem obojenih pasti od sode, možete dodati i kap, dve boje za kolače direktno iz tubice na jaje – ovde već do izražaja dolazi lična kreativnost. Takođe, ako želite jednoboja jaja, jednostavno nanesite na njega samo jednu boju. Kada ste završili sa šaranjem prelijte jaje kašikom sirćeta i uživajte u magiji na delu.

Uverite se da ste sirćetom prelili celo jaje, bar na nekoliko sekundi. Videćete kako se sa jaja spira višak paste, a ona su predivno išarana. Vodite računa o količini sirćeta – više od jedne kašike dovešće do reakcije i prelivanja.

Savet plus:

– Ova tehnika, kao i većina drugih, daje najbolje rezultate kada koristite bela jaja.

– Imajte na umu da će boje na jajima nakon „ispiranja“ sirćetom biti svetlije nego kada ste ih naneli.

– Umesto posudica, najbolje bi bilo koristiti stari kalup za mafine sa više pregrada, koji vam više neće biti potreban; dubina kalupa je idealna da u njima umešate različite boje, ali i kasnije sipate kašiku sirćeta preko jajeta na koje ste naneli pastu od sode i boje.

– Tehniku možete sprovesti i na nešto jednostavniji način. U veliku, plastičnu posudu ubacite skuvana jaja. Direktno na njih iz tubice nanesite različite boje za kolače iz tubice. Preko svakog jajeta sipajte izdašnu količinu sode bikarbone, a potom preko toga sipajte i sirće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.