U trendu

Ovu grešku mnogi prave sa „magičnim krpama“ i zato one nikada neće dobro brisati

Krpe od mikrovlakana odlične su za čišćenje gotovo svake površine u kuhinji, kupatilu i sobama, a toliko su korisne da su ih nekada zvale „magične krpe“. Kada su mokre, skupljaju klice, prljavštinu i sitne mrvice sa površina, a kada su suve odlične su za uklanjanje prašine i dlake kućnih ljubimaca. Možete ih koristiti bez ičega, sa vodom ili bilo kojim deterdžentom.

Kao što ime govori, krpe od mikrovlakana se prave od veoma finih vlakana, tanjih od svilenih niti. Često su napravljeni od mešavine poliestera i poliamida ili najlona. Ukratko, to znači da su napravljeni od plastike. Poliester i poliamid su kombinovani na način da se vlakna cepaju. Pored stvaranja više vlaknastih površina za čišćenje, ovo čini krpe veoma poroznim. Kada koristite krpe za čišćenje od mikrovlakana, imate koristi od oba ova faktora.

Krpe koje nisu od mikrovlakana imaju tendenciju da guraju prljavštinu i prljavštinu na površine. Prednost krpa od mikrovlakana je u tome što odvojena vlakna od kojih su napravljene stvaraju više površina za prljavštinu, prašinu, pa čak i bakterije. Zbog toga možete koristiti ove krpe za čišćenje mnogih površina samo vodom.

Verovatno ste nebrojeno puta obrisali kuhinjski pult pamučnom krpom, a zatim ponovo morali da ga obrišete papirnim ubrusom da biste se rešili vlage i ostataka? Krpa od mikrovlakana se može koristiti suva, eliminišući potrebu za drugim krugom brisanja. Takođe, poliester i mast se dobro slažu, što znači da je mikrovlakna odlično za uklanjanje masnoće i ulja sa površina bez pomoći jakih hemijskih sredstava za čišćenje. Osim toga, oni su izuzetno upijajući i brzo se suše. Stoga, čak i ako navlažite krpe da biste očistili tvrdokorne mrlje, one će jedva ostaviti trag tečnosti, prenosi Jutranji.

Stručnjaci kažu da ove krpe mogu da izdrže 100 pranja. Morate obratiti pažnju na jednu stvar – kada ih perete, nikada ne koristite omekšivač. Može ostati u vlaknima i ostaviti ružne tragove na staklu i drugim površinama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.