Pazite: Novu odeću pre nošenja morate OBAVEZNO prvo oprati!

Nakon kupovine novog komada odeće mnogi žele istog trena da ga obuku. Ipak, možda bi trebalo da prestanete s tom praksom koja može biti i opasna.

Veštačke boje se ne nalaze samo u hrani već i na odeći, a ako je ne operete pre nošenja hemikalije iz boja mogu izazvati infekciju ili iritaciju kože. Iako je komad odeće tek kupljen, to ne znači da je čist, a pitanje je koliko je stajao u skladištu i na koji način je došao do prodavnice. Brojna sprovedena istraživanja pokazala su da se na odeći neretko mogu naći gljivice, pa čak i fekalije.

Filip Tjerno, vođa katedre za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku smatra da je pranje odeće pre prvog nođenja neophodno iz dva razloga. Prvi je taj što su u lancima visoke mode, baš kao i u onim manjeg kvaliteta testiranjem pronađene gljivice, a najviše na donjem vešu. Drugi razlog su hemikalije na odeći. Naime, veštačke boje se ne nalaze samo u hrani već i na odeći, a ako je ne operete pre nošenja hemikalije iz boja mogu izazvati infekciju i iritaciju na koži. Ako uz to imate i osetljivu kožu, boja može podstaći i neprijatan osip.

Takođe, gotovo svi proizvođači odeću izlažu formaldehidu koji je čuva od gužvanja pri transportu i od razvoja plesni, a on sadrži otrovne sastojke i služi za izradu sintetičkih vlakana za peškire i posteljinu. Često je korišćen i nonylphenol ehtoxylate, čija je upotreba ograničena u mnogim zemljama EU. Međutim, ograničenje ne postoji u zemljama proizvodnje, odnosno u jugoistočnoj Aziji.

Iz pomenutih razloga je jako važno da novokupljenu odeću operete pre prvog pranja i time zaštitite svoje zdravlje!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.