U trendu

Pretvorite balkon u vrt iz najlepše bajke: Neće vam biti potrebno mnogo para

Balkonski baštenski prostori su jako poželjni i to sa punim pravom. Mnogi ljudi žele ovakav urbani vrt, međutim nemaju svi uslove za njega. Svi koji imaju tu sreću da u stanu ili domu imaju baštu, znaju da je upravo ona divno mesto za opuštanje i beg od gužve, a nalazi se u udobnosti vašeg doma.

Ukoliko razmišljate da na vašem balkonu ili terasi napravite minijaturno dvorište ili travnjak, donosimo vam predloge i savete, koji će vam ovaj posao olakšati i uz koje ćete svoju krovnu terasu pretvoriti u oazu lepote i mira.

Najbolje baštenske biljke na terasi
Biljke na terasi moraju biti otporne, baš kao i svaka druga biljka koja raste na otvorenom! Uz uglavnom direktno izlaganje sunčevoj svetlosti, važno je odabrati biljke koje neće uvenuti ili osušiti kada su satima izložene sunčevoj svetlosti svakog dana. Najotpornije biljke koje mogu da rastu na krovu su:

Suncokret
Lavanda
Dnevni ljiljan
Vrtni hibiskus
Magarčev rep

Biljke koje su idealne za rast na otvorenom su biljke sa glavnim korenom, biljke sa krznenim listovima i sukulenti. Biljke sa krznenim ili srebrnim listovima često omogućavaju sporije isparavanje iz svojih listova. One su savršene za suva područja. Biljke sa glavnim korenom čuvaju vlagu u njemu, obezbeđujući sebi hidrataciju čak i kada im vreme ne ide na ruku. Sukulenti su, naravno, biljke koje zadržavaju vlagu u svojim listovima i poznato je da preživljavaju i u teškim uslovima.

Najbolji povrtnjaci na krovnoj terasi

Sitno povrće je savršeno za uzgoj u vrtu na krovu. Ukoliko se odlučite za povrtarske kulture koje su lake za održavanje, videćete plodove svog rada za svega par utrošenih minuta tokom dana. Biljke poput paradajza ili krastavca savršene su za početak jer ih je vrlo lako održavati. Bamija, patlidžani i čili su takođe zahtevaju jako malo truda, a pružaju dosta zauzvrat.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.