U trendu

Sačuvajte svoj novac: Evo kako da izbegnete prevaru kada kupujete robu preko interneta

Šoping na slepo, bez isprobavanja odeće, sa sobom nosi neprijatnost da ćete morati da vratite robu i zamenite je drugom. Kupovina preko interneta je, međutim, daleko rizičnija.

Profesionalni fotoaparat i malo obrade fotografije mogu da učine da nešto najobičnije izgleda kao savršeno. Tu su i drugi trikovi fotografa i iskusnih prodavaca koji će učiniti sve kako bi prodali svoj proizvod.

Zato dobro obratite pažnju na detalje na fotografijama, jer oni mogu da vam otkriju da se iza toga krije prevara, odnosno da proizvod koji želite nije isti kao na fotografiji, piše Brightside.me.

Artikal bez modela

Ukoliko je odeća samo okačena na vešalicu ili stoji na stolu, ne možete da procenite njenu veličinu. Zbog toga ne možete ni da procenite kako će vam stajati.

Karneri, kaišići, široke vodoravne šare i slično, mogu da deluju potpuno drugačije kada ih obučete, pa zbog toga nije pametno da ovakvu odeću kupujete, ukoliko nije uslikana na modelu.

Takođe, osvetljenje u prostoriji u kojoj je fotografisana odeća, može da učini i da boja izgleda drugačije, pa da nakon kupovine ne dobijete ono što želite.

Poza u kojoj stoji model

Manekenke koje prezentuju odeću u ekscentričnim i neshvatljivim pozama, izazivaju jaku želju da odmah kupite predmet sa slike. Neprirodni položaj tela može da odvlači pažnju od samog predmeta, pa da učini da ga ne osmotrite dobro i ne vidite detalje koji vam se možda ne bi dopali.

Manekenka rukom prekriva detalje odeće

Ruka preko garderobe prikriva određene delove predmeta. Na primer, ako manekenka drži ruku preko dekoltea, nećete moći da procenite koliko je on dubok.

Ukoliko je drži na stomaku ili grudima, možda postoji neka šara ili amblem koje prodavac želi da prikrije ili koji vam se prosto ne bi dopali. Kod polovne garderobe postoji mogućnost i da je oštećena, a da model namerno to oštećenje prekriva rukom.

Jarka pozadina

Luksuzni enterijer i šarene pozadine, dorađene u fotošopu, mogu čak i najnekvalitetniju odeću da pretvore u lepu ili elegantnu, ali samo na fotografiji.

Iskusni i prevrtljivi trgovci će se često služiti ovom metodom kako bi vam odvukli pažnju i kako bi vam svoj proizvod predstavili u boljem svetlu. Možda ne budete bili u mogućnosti ni da procenite pravu nijansu predmeta, zahvaljujući kontrastu sa pozadinom.

Fotografija odeće je previše izrezana

Loše isečene fotografije ne samo da izazivaju zabunu već i pomažu prodavcu da sakrije od vas loš kroj i dizajn artikla. Odeća isečena ispod struka ili bokova na ovim fotografijama može jednostavno da prikriva prekratke pantalone ili staromodni kroj.

Odeća koja vam se dopala je istaknuta sa još nečim

Svaki odevni predmet deluje lepše kada se sa nečim iskombinuje. Tako se i trgovci služe kombinovanjem više odevnih predmeta, kako bi vam onim “lepšim”, jarkim ili svetlijim naglasili izgled proizvoda koji želite da kupite i koji možda tako dobro izgleda samo u kombinaciji sa tim predmetom.

Njegove šare ili drečava boja, previše će naglasiti izgled onoga što želite da kupite čime će povećati i vaše očekivanje od tog proizvoda, pa ćete prilikom kupovine doživeti samo razočaranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.