U trendu

Samo ovaj oblik trpezarijskog stola donosi opuštajuću atmosferu u porodicu

Popularna filozofija uređenja domova, feng šui, ima “stroga” pravila kada je trpezarija u pitanju.

Ona treba da bude topla i prijatna prostorija koju možete ukrasiti slikama sa veselim motivima, svežim cvećem. Postavite veliko lepo ogledalo koje “umnožava i uvećava” hranu i prostor. Prilikom postavljanja ogledala, mora se paziti da se u njemu ne vide ulazna vrata i prozori.

Komode i police mogu biti postavljene u trpezariji, ali samo pod uslovom da svojim izgledom ne narušavaju kompletan sklad trpezarije. Takođe, bitno je da se može nesmetano ustajati od stola i da se ne “sudaraju” sa nameštajem ili zidom.

Nameštaj u trpezariji

Okrugli sto simbolizuje nebo, sklad i prijateljstvo, dok četvorougaoni sto predstavlja zemlju i ukazuje na stroži, hijerarhijski pristup. Najstariji član porodice trebalo bi da sedi na severnoj strani stola tako da bude okrenut ka jugu.

Kakav će vaš sto biti, zavisi od vašeg senzibiliteta. Stolice treba da prate sto u celosti, bar kada je reč o elegantnim formama. Bilo bi dobro da odaberete udobne stolice sa rukohvatom ili bez njih, presvučene meblom, kožom ili krznom ili čak dizajnirane od plastike, metala ili drveta. U trpezariji, osim vitrine, ne bi trebalo da bude mesta za još neki komad nameštaja, osim ako ta prostorija ne služi i kao dnevna soba, jer tako bi samo skretao pažnju sa centralnog predmeta – stola.

Okrugli sto (sto neba) – Podstiče atmosferu opuštenog porodičnog obedovanja.

Sto ovalnog oblika (sto kompromisa) – Ovaj sto je dobar zato sto nema oštre ivice i uglove, takođe idealan za veliku porodicu.

Sto osmougaonog oblika (Pa Kua sto) – Ovakav sto simbolizuje pet elemenata, što ga čini veoma povoljnim. Naziva se i carski sto.

Sto četvrtastog oblika (sto zemlje) – Ovaj sto ne treba da je predugačak, jer svojom dužinom manje doprinosi zajedništvu porodice. Potencira veoma ozbiljan pristup obedovanju.

Položaj trpezarije

Idealan položaj trpezarije je istočno od kuhinje, ili južno od nje. Prozori u trpezariji, ako se ona nalazi na južnoj strani, povoljno je da budu na istoku ili ukoliko se nalazi u istočnom delu kuće, prema jugu. Preporučuje se da trpezarija ima najmanje dva ulaza, jedan iz dnevne sobe i drugi iz pravca kuhinje. Na taj način se ne bi sakupljala negativna energija i prostor bi odisao mirnoćom koja je bitna čoveku dok obeduje. Iz tog razloga se preporučuje da trpezarija ima najmanje dva prozora.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.