U trendu

Sipajte ovo sredstvo u odvod i vaše vodovodne cevi nikada neće zahtevati intervenciju vodoinstalatera

Postoje znaci da se nešto dešava sa našim kanalizacionim cevima. Na primer, teško je zamisliti današnji dom bez mašine za pranje veša i mašine za pranje sudova. Obe mašine imaju jednu zajedničku stvar: one se u velikoj meri oslanjaju na efikasno odvodnjavanje vode.

Ako voda iznenada stagnira u mašini za pranje sudova ili se program u mašini za pranje veša prekine, uređaj se može pokvariti. Ako je cev negde zapušena, prljava voda ne može da iscuri.

Međutim, nesreća retko dolazi sama. Kada je vodovodna cev začepljena, često se stvaraju neprijatni mirisi. Znak upozorenja koji ne ostavlja iluzije je nedostatak drenaže vode iz sudopera. U ovom slučaju, čelične ili plastične cevi su već začepljene tako da nema odvoda i potrebno ih je što brže odčepiti.

Prvi uslov za pravilno funkcionisanje kućne kanalizacije je njeno pravilno održavanje. Određeni prečnici cevi i tehnički nagibi su važni. Plastične cevi imaju mnoge prednosti, uključujući veoma glatku unutrašnjost, koja olakšava protok i sprečava naslage; otporni su i na hemikalije.

Čak i najbolji dizajn kanalizacije neće vam pomoći ako bacate:

  • čvrsti otpad kao što su krpe, kosti i vata;
  • ostaci hrane, posebno masni;
  • peska i šljunka

Najjednostavnije rešenje koje može sprečiti začepljenje cevi je sito u sudoperu. Sprečava sve male i velike čestice da uđu u cevovod. Možete se osloboditi masti i naslaga (npr. sapunom). Umesto da se posle nekog vremena pitate kako da odčepite cevi ili kako da očistite toalet, samo jednom nedeljno sipajte prokuvano sirće ili nekoliko litara ključale vode.

Začepljene cevi u kuhinji i kupatilu

Pranje posuđa i pripremanje obroka u kuhinji omogućiće čvrstim česticama različitih veličina da uđu u odvodnu cev. Masnoća i ostaci hrane mogu vrlo brzo začepiti cev, posebno ako je njen prečnik mali, a kapi premali. Začepljene cevi su češće kod duplih sudopera.
U kupatilu su često mesto začepljenja odvodi iz kade ili tuša. Obično je uzrokovano uraslim dlačicama. Sapun, pasta za zube i kosa često blokiraju cevi ispod umivaonika.

Domaći načini za uklanjanje blokada u kanalizacionim cevima

Povremeno možete koristiti kućne lekove da biste očistili začepljen odvod. Ovo uključuje sirće i sodu bikarbonu. Sirće treba prokuvati i sipati u odvod. Nakon što sačekate oko pola sata, možete pokušati da sipate vodu. Umesto sirćeta, možete sipati kipuću vodu sa dodatkom kuhinjske soli.

Soda bikarbona može pomoći kod većeg zagušenja. Napravite mešavinu sode bikarbone i sirćeta (3 dela sirćeta i 1 deo sode bikarbone) i sipajte je u odvod. Posle pola sata isperite cev sa nekoliko litara ključale vode. Moguća je i druga kombinacija: prvo sipajte sodu bikarbonu u odvod, pa je prelijte vrelim sirćetom. Ova metoda je posebno pogodna za kućno ekološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, jer hemikalije uništavaju bakterije koje razgrađuju otpadne vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar