U trendu

Situacije u kojima nikako ne smete upotrebljavati usisivač

Usisivač zvuči kao najbolje rešenje za skupljanje razbijenih ili prosutih stvari, ali nisu sve one pogodne za usisavanje. Zbog toga što usisavamo sve i svašta, mnogi usisivači brzo prestaju da rade kako treba, piše direktno.rs. Evo koje stvari nikako ne trebate usisavati.

1. Kafa i kakao

Ako budete usisavalo nekuvanu kafu, kao i kakao, njihov prah može da začepi filtre, a mogu dospeti i do motora i oštetiti ga

2. Zemlja i lišće kućnih biljaka

Bilo da se zemlja iz saksija prosula na parket ili na tepih, ne treba je usisavati. To bi trebalo očistiti četkom jer će usisivač ugurati prljavštinu još dublje u tepih. Osim toga, ako je zemlja mokra, može naškoditi motoru. Ni lišće i cveće biljaka iz saksija ne treba uklanjati usisivačem jer se tako može začepiti.

3. Dlake

Nemoguće je izbeći da katkad usisate po neku dlaku, ali je važno da pazite da ne usisavate velike količine ljudskih i životinjskih dlaka jer one mogu začepiti vreću za prašinu i filtre. U suprotnom, jačina usisivača može vrlo brzo da oslabi.

4. Kozmetika

Puderi, hajlajteri i drugi kozmetički proizvodi koji deluju suvo, zapravo sadrže razna ulja i supstance koje počinju da se tope zbog toplog vazduha iz usisivača. To može dovesti do začepljivanja filtera, koje je skoro nemoguće očistiti od masnih sastojaka proizvoda za lepotu.

5. Mokri podovi

Opasno je usisavati mokar pod ili pod na koji je pala mokra hrana jer vas tada lako može udariti struja, a možete izazvati i kratak spoj. Čak i ako je pod samo malo mokar, to će napraviti problem u vreći za prašinu jer će vlaga sve u njoj slepiti, pa će pri usisavanju smrdeti iz cevi, a tog mirisa ćete se teško rešiti čišćenjem usisivača.

6. Sitno staklo

Šteta koju sitno staklo može da nanese usisivaču je velika, ali ga mnogi svejedno usisavaju. Ako to uradite samo nekoliko puta, moraćete da zamenite vreću, crevo i filter. Manja oštećenja neće biti vidljiva, ali usisivač neće moći da drži prašinu u sebi, pa će je izbacivati kroz oštećene delove.

7. Brašno

Mala količina brašna neće oštetiti usisivač, ali ako planirate ceo kilogram, bolje je da brašno pokupite rukama. U suprotnom će filteri sigurno biti blokirani, a možete onesposobiti i ceo usisivač.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar