U trendu

Skratite sebi muke uz ova 4 jednostavna trika za ljuštenje KUVANIH JAJA

Ljuštenje kuvanih jaja obično traje duže od samog kuvanja.

Retko ko zna kako da uspešno i bez mnogo truda skine ljusku sa kuvanih jaja, a da pritom ne napravi rupe u belancu. Donosimo vam 4 jednostavna trika kako da za doručak poslužite kuvana jaja idealnog oblika, bez „amaterskih“ rupica na belancetu i komadića ljuske koji nisu uspeli da se odlepe.

Izaberite uzgajana jaja

Domaća jaja imaju tvrđu ljusku, pa se za kuvanje preporučuju jaja uzgajana na farmi. Ne moraju da budu super sveža, bolje je da su stara nekoliko dana. Iako se veruje da kuvana jaja treba da budu sobne temperature, kako im ljuska ne bi pucala tokom kuvanja, kuvari tvrde da se mogu koristiti i jaja direktno iz frižidera.

Kuvajte u ključaloj vodi

Jaja treba nežno spustiti u već ključalu vodu, a temperaturu malo smanjiti.

Podesite tajmer

Obavezno koristite tajmer da ne biste prekuvali jaja – merenje počinje kada jaja stavite u toplu vodu. Za meko kuvana jaja sa žumancima i tvrdim belancima potrebno je sedam minuta, a za tvrdo kuvana 10 minuta.

Koristite hladnu vodu

Nakon što su jaja skuvana, treba ih odmah prebaciti u hladnu vodu. Najbolje je pripremiti posudu sa hladnom vodom i ledom, pa u nju staviti kuvana jaja. Nakon tri do četiri minuta, ljuštenje kuvanih jaja može da počne. Najbolje bi bilo razbiti ih na vrhu i oguliti pod mlazom mlake vode kako bi se ljuske lakše odlepile, piše Glorija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar