U trendu

Smatra se najkorisnijom sobnom biljkom, a zbog jednog verovanja je i savršen poklon za ženu

Fikus je i višestruko korisna biljka. Pre svega, on je sjajni pročišćivač vazduha. Pokazao se delotvornim čak i u uklanjanju opasnih i otrovnih formaldehida, otrovnih gasova koji se nalaze u lepkovima, pesticidima, pa čak i dimu cigareta.

Njegovi veliki listovi, po kojima je prepoznatljiv i koji, u zavisnosti od sorte, mogu biti različitih nijansi, daju ovoj biljci impozantan izgled koji se dobro uklapa u bilo koji životni prostor.

Ulje fikusa, našlo je svoju primenu i u medicini, te se ono koristi za rešavanje oproblema sa crevima, zubobolje, hemoroida, dizenterije…

Ova korisna biljka nema samo čarobnu medicinsku svojstva, već i pozitivno utiče na energiju sobe. Antička verovanja kažu da fikus čisti prostor od negativnosti i zla.

Priča se da su u antičko doba ljudi primetili kako porodice koje u svom domu poseduju ovu divnu biljku, čak ređe oboljevaju, a u njihovim odnosima vlada sloga.

Drugo staro verovanje kaže da je fikus idealan poklon za žene koje žele uskoro da zatrudne. Takođe, ako se fikus drži u kuhinji, veruje se da će porodica uvek biti dobro snabdevena i da joj nikada ničega neće manjkati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.