U trendu

Sodu bikarbonu čuvamo mesecima, a evo šta se sa njom dešava već nakon nekoliko dana

Soda bikarbona je jedan od osnovnih saveznika svake domaćice u kuhinji i domaćinstvu.

Koristi se kao zamena za prašak za pecivo, ali i kao neizostavno sredstvo za čišćenje kuće. Zapravo, soda važi za najbolji ekološki čistač.

Da li soda bikarbona ima rok trajanja?

Tehnički, soda bikarbona nema rok trajanja. Iako se na pakovanjima često štampa datum proizvodnje ili upotrebe, postoji neka uopštena procena kada bi soda bikarbona mogla početi da gubi svoju efikasnost.

Opšte pravilo je: kada se pravilno skladišti i čuva, soda bikarbona će potrajati dve do tri godine zatvorena u originalnom pakovanju.

Kada se otvori, čuva se najmanje šest meseci. Iako se soda bikarbona nikada ne „pokvari“ na način da bi imala negativne posledice po ljudski organizam, u nekom trenutku će prestati da funkcioniše kako bi trebalo, tačnije, izgubiće svoju efikasnost.

Test – provera dejstva sode bikarbone

Dodajte otprilike 1/2 kašičice sode bikarbone u malu posudu. Dodajte oko 1/2 kašičice belog sirćeta ili svežeg limunovog soka u činiju i gledajte. Kiselina i baza treba da reaguju odmah, baš kao u klasičnom eksperimentu sa vulkanom u osnovnoj školi.

Ako smesa agresivno peni i stvara mehuriće, onda je soda bikarbona u dobrom stanju. Ako jedva šišti ili uopšte ne šišti, bacite je, jer je prošao najbolji rok za njenu upotrebu. Pošto je test tako brz i lak i koristi tako malu količinu sirćeta i sode, redovno testirajte sodu bikarbonu kako biste osigurali da ćete je efikasno iskoristiti za svoje potrebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)