U trendu

Spasite odeću uz ove trikove: Masne mrlje s odeće ukloniće brašno, a tragove od trave sirće

Ako ste uprljali majicu s masnom hranom, postoji brzo i efikasno rešenje za to, a to je – brašno. Pospite ga na mrlju. Ostavite da deluje najmanje 30 minuta ili čak preko noći ako je mrlja od masti jača.

Uklonite višak brašna sunđerom ili papirnatim ubrusima. Na ostatak traga nanesite sapun za mrlje. Ostavite ga da deluje 15 minuta i operite majicu kao i obično.

Trikovi kako ukloniti još neke mrlje

Sok ili vino

Ako ste se na večeri s prijateljima zamrljali sokom ili vinom, pomoći će vam vruća voda – isperite odeću u vrućoj vodi kojoj ste dodali deterdžent.

Krv, blato, mlečni proizvodi

Ali vrućom vodom nemojte pokušavati da skinete mrlje od krvi, blata ili mlečnih proizvoda jer ih može učiniti otpornijima. Krv s odeće uklonite hladnom vodom, a ako se sasušila, mrlju potopite u rastvor sode bikarbone i hladne vode.

Trava

Mrlje od trave uklonite sirćetom ili belancetom. Belance umutite, nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. Ako ste se odlučili za sirće, pomešajte alkoholno sirće s vodom, i ostavite da deluje 15 minuta. Zatim operite odeću uobičajenim deterdžentom.

Krema

Višak kreme uklonićete tako da mrlju prvo pospete peskom pa potom dobro otresete. Ako je pesak ostao zalepljen, sastružite ga, a kod kuće operite u vrućoj vodi.

Sladoled

Odeću koju ste zamrljali sladoledom natopite mineralnom vodom ili običnom hladnom vodom i operite u mašini.

Sos od paradajza

Mrlje od sosa od paradajza ili kečapa pre pranja istrljajte alkoholnim sirćetom. Na mrlje od kečapa možete naneti i dečji puder i pustiti ga da se osuši. Nakon toga odeću iščetkajte i operite na uobičajen način. Kod mrlja od paradajza i kečapa pomaže i glicerin – pomešajte ga s vodom u odnosu 1:1, nakvasite odeću i pustite da odstoji. Operite na uobičajen način, prenosi 24sata.

Krema za sunčanje

Mrlje od kreme za sunčanje uklonite mešavinom deterdženta za pranje posuđa i glicerina. Nanesite na mrlju, lagano utrljajte i potom operite u mašini.

Dezodorans

Primetite li na odeći mrlje od dezodoransa, najlakše ćete ih ukloniti toplom vodom pomešanom s dve tablete za čišćenje zubne proteze. Nakon 30 minuta namakanja, odeću isperite i operite u mašini. Suve tragove dezodoransa uklonite vlažnim maramicama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar