U trendu

Šta nikad ne smete da radite kad nađete smrdibubu u kući

Zavlače se u naše domove, pronalazimo ih na zidovima i prozorima, okupirali su naše podrume… Ipak, u borbi sa smrdibubama neke stvari bolje da ne radite.

Profesorka zagrebačkog PMF-a Lucija Šerić Jelaska za Dnevnik.hr je objasnila da smrdibube u naše domove ulaze zbog nižih temperatura jer traže toplo i skriveno mesto gde mogu da prezime.

Naglasila je da nisu opasne i otrovne za ljude, ali su dosadne i ispuštaju smrdljiv i neprijatan miris.

Kako ističe, građani ne moraju da se boje da će se smrdibube namnožiti u njihovom domu, jer tokom jeseni i zime one traže mesto za prezimljavanje, a u proleće tek kreće njihovo razmnožavanje.

Šerić Jelaska kaže da je najbolji način da ih se rešite mehaničkim putem, ali treba biti oprezan jer oni prilikom obrane ispuštaju vrlo neugodan miris, zato se ne preporučuje gaženje i stiskanje.

Takođe savetuje građanima da nikako ne koriste insekticide kako bi ih se rešili, jer reč je o insektima koji nisu opasni pa nema potrebe da građani ugrožavaju svoje zdravlje.

Ističe da iako smrdibube nisu opasne, neki ljudi mogu dobiti alergijsku reakciju ako su izuzetno osetljivi, ali takvi su slučajevi retki.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.