U trendu

‘Stavim malo ovog praha uveče i ujutro samo pustim vodu’: Otkrila kako joj WC šolja uvek blista kao nova

Ne volim da čistim WC šolju kao ni većina ljudi. Ali, obzirom da imam decu, moram brinuti o čistoći kupatila, posebno wc šolje.

Umesto napornog ribanja i trošenja novca na skupe proizvode pune kemikalija koji su mi znali nadražiti oči, otkrila sam jeftin, a neverovatno lagan način čišćenja, napisala je mama Lauren iz Australije na društvenim mrežama.

– Sad koristim limunsku kiselinu koja odlično uklanja kamenac i tvrdokorne mrlje. Pre spavanja, kad više niko ne ide na WC, u šolju ubacim 50 grama limunske kiseline, posebno pazeći da posipam po kamencu i mrljama. Spustim poklopac i ostavim tako celu noć. Ujutro samo pustim vodu i sve naslage se s lakoćom isperu – objasnila je.

Posebno je napomenula da je bitno upozoriti sve ukućane da ne koriste šolju dok je limunska kiselina u njoj.

– Zato ja to radim po noći dok svi spavaju. Nakon ovog tretmana, WC šolja blista kao nova – dodala je.

Limunske kiseline ima u nekim sredstvima za čišćenje
Limunska kiselina, navedena u hrani kao E330, nije ona koja se prirodno nalazi u agrumima jer je proizvodnja takve previše skupa. E330 je jedan od najčešćih aditiva u hrani. Koristi se za pojačavanje kiselosti i ukusa te očuvanje sastojaka. Upravo takvu limunsku kiselinu koristi Lauren za čišćenje svoje WC šolje.

Inače, limunsku kiselinu je prvi put iz soka limuna dobilo švedski hemičar Carl Wilhelm Scheele 1784. godine. Radilo se o spoju bez ukusa i mirisa koji se proizvodio sve do ranih 1900. godina kada su istraživači otkrili kako je moguće proizvesti je i iz crne buđi (Aspergillus niger). Shvatili su da ta buđa stvara limunsku kiselinu kada se hrani šećerom.

Od svih količina te kiseline korišćenih u industriji, upravo na hranu i piće otpada 70 posto, dok se 20 odsto upotrebljava u farmaceutskoj industriji i proizvodnji dijetetskih dodataka a 10 odsto u sredstvima za čišćenje. Najveći proizvođač limunske kiseline (E330) je Kina.

(24saata.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.