U trendu

Stručnjak objašnjava kako vaša kada i sudopera mogu biti uzrok dugotrajnih prehlada i bolesti

Ako ste prehlađeni, kašljete ili ste dugo bolesni, sve bi to moglo biti zbog vašeg lavaboa ili kade, kažu stručnjaci.

Nagomilavanje kose i prljavštine može razboleti vašu porodicu. Elenor Poter, šef strateškog izvora u Plumbvorldu, rekla je da čepovi mogu postati leglo bakterija ako se o njima ne brine.

Istraživanja pokazuju da prljavština u vašem odvodu može dovesti do rasta štetnih biofilma u vašem vodovodu. Biofilmovi su tanki slojevi sićušnih organizama koji sadrže bakterije koje se vremenom mogu pretvoriti u opasne klice. Vremenom se rašire po vašem domu i inficiraju ih, prenosi Mirror.

– Odvodi i otvori za lavaboe i kade su zabrinjavajući rezervoari mikroba, od kojih su mnogi oportunistički patogeni i predstavljaju pretnju za vlasnike kuća. Odvodi i odvodi predstavljaju potencijalne zdravstvene posledice i mogu podstaći širenje bolesti, pokazalo je istraživanje Univerziteta Istočne Anglije.

Sudopere od nerđajućeg čelika su posebno problematične jer, kažu stručnjaci, dramatično povećavaju rizik od zaraze legionarske bolesti. Kod ovakvih sudopera rizik je veći jer se vremenom završni sloj kojim su obloženi raspada, stvarajući idealno stanište za bakterije koje prenose legionarsku bolest.

Uzrokuju ga bakterije iz roda Legionella, a uglavnom pogađa pluća, mada ponekad može izazvati infekcije i drugih tkiva.

Rupa u kadi može da se zapuši kada se na nju zalepe gadni naslage. Kosa, kosa od depilacije, razni sulfati koji se nalaze u mnogim šamponima, gelovima za tuširanje… Pasta za zube, sama prljavština i prašina. Da bi se sve ovo sprečilo, veoma je važno sve očistiti i dezinfikovati posle svakog pranja i kupanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar