U trendu

Super „caka“ za negu biljaka: Cveće raste kao ludo posle ovoga, za par dana nećete ga prepoznati

Svaki dom izgleda mnogo lepše kada je dekorisan saksijskim cvećem. I mada mnogi najčešće ove posude sa biljem stavljaju na prozorsku dasku, ipak postoje vrste kojima ovo nesto nikako ne prija.

Posledica je da ne mogu da rastu, ne cvetaju, pa čak i uginu iako ih redovno zalivate.

Za većinu žena (i muškaraca) koji vole da se bave cvećem, prekopavanje zemlje (što je neophodno s vremena na vreme), najgora je opcija. Svi bi voleli da sadnicu posade i kasnije samo zalivaju i to u određeno vreme, kada je najefikasnije. Ako pitate neke žene, reći će vam i da im „kućno baštovanstvo“ ne odgovara, jer im uništava manikir. I to je istina.

Šta onda da radite?

Stručnjaci preporučuju da prilikom sledećeg presađivanja cveća jednostavno zamenite običnu zemlju kokosovim supstratom, tj. osušenom i presovanom korom kokosa. Ne da ćete samo „poštedeti“ manikir prljavštine, već ćete i pomoći biljkama da bolje rastu i budu bujnije.

Šta je kokosov supstrat?

Kokosov supstrat se sastoji od različito mlevenih ljuski oraha, obično kompresovanih u brikete, pločice, tablete i druge oblike.

Koristi kokosove kore

Kora kokosa sadrži prirodne antiseptike koji će zaštititi cveće od mnogih bolesti. Takođe je veoma cenjena zbog svoje sposobnosti da zadržava vodu i prenosi kiseonik do korena. A ovo je ključno za aktivan razvoj i formiranje pupoljaka bilo koje vrste biljaka, navode stručnjaci na portalu „World Of Tricks“, prenosi Mondo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.