U trendu

Svi će biti ljubomorni na vašu baštu: Da vam kadife cvetaju nikad bujnije, potrebno je da uradite samo ovo

Kadifica je biljka koja se najčešće sadi u baštama, a svojim narandžastim i žutim cvetovima daje vatreni izgled.

Ova bilja raste u visinu od 20 cm, pa do pola metra. Takođe, u prodavnicama se mogu naći i patuljaste vrste koje su predviđene za staze u kojima se sadi samo nisko cveće.

Osim po visini rasta kadifice se razlikuju i po boji i veličini cveta. Starinske, osnovne sorte su obično niske, i imaju manji cvet, dok su hibridne vrste bujnije, zelenije i imaju krupniji cvet.

Gotovo sve vrste kadifice imaju zelene listove u obliju pera, a cvetovi mogu varirati od zlatno žute, narandžaste do bele boje.

Kadifice se sade kao jednogodišnja biljka. Stare sorte se često obnavljaju same jer seme koje padne nakon što se cvet osuši izraste u novu biljku sledeće godine.

Hibridne sorte su manje otporne, pa se najčešće moraju saditi svake godine.

U zavisnosti od vrste, kadifica dobro raste u skoro bilo kojoj vrsti zemljišta. Većina vrsta kadifica koje se koriste u hortikulturi najbolje uspevaju na dobro dreniranom tlu, iako neke vrste mogu dobro da tolerišu i sušne periode.

Kadifice mnogo vole vodu, zato je važno da uvek zemljište bude vlažno. Veoma vole sunce i dobro podnose i visoke temperature.

Ukoliko želite da budu zdrave i da dugo cvetaju potrebno je da svakodnevno uklanjate precvetale cvetove, kako bi na njihovom mestu izrasli novi. Tako ćete im maksimalno produžiti sezonu cvetanja, a one će vam vratiti lepotom.

Kadifice imaju i simbolično značenje i privlače posebnu energiju u dom.

Veruje se da kadifica zrači energijom strasti zbog svojih toplih žutih boja, pa da će parovi koji u kući imaju ovu biljku sačuvati strast, ljubav i bliskost. Takođe, treba da je posade svi oni koji se bave nekim kreativnim poslom, jer se smatra da simbolizuje kreativnost i inspiriše.

Zlatna boja kadifice simbolizuje bogatstvo, pa mnogi veruju da cvet može biti magnet za obilje i prosperitet. Zasadite na jednom mestu više kadifica kako bi se što više „zlatilo“ , piše Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar