Svi prave istu grešku prilikom brisanja prozora: Jedino ovim sredstvom treba čistiti staklo

Ne postoji formula za najbolju tehniku pranja prozora – svako od nas to radi drugačije. Jedni to čine uz pomoć starog novinskog papira, drugi koriste moderne krpe sa mikro vlaknima ili praktične gumene brisače.

I dok su tehnike pranja staklenih površina i ogledala više-manje podjednako efektne, čest problem koji se javlja su ružni tragovi brisanja i mrlje koje ostaju nakon pranja. Problem se ne krije u samoj tehnici čišćenja već i u greškama koje pravimo tokom čišćenja.

Greška: Pranje prozora u pogrešno doba dana

Iako smo svi jedva dočekali lepo vreme da se bacimo na posao, najveća greška koju pravimo je da prozore peremo tokom dana, odnosno onda kada ih obasjava sunce. Naime, sunce vrlo brzo ugreje staklene površine što znači da će se bilo koji preparat koji nanesete na staklo momentalno osušiti, pa ga nećete na vreme ukloniti sa stakla. Osušeno sredstvo za čišćenje ostaće na staklu u obliku belih mrlja ili mutnih tragova.

Savet: Prozore perite ujutro ili kasnije uveče, jer će se do tada staklo ohladiti, piše Novi.ba.

Greška: Pogrešno brisanje prozora

Brisanje prozora završna je faza pranja tokom koje nastaju pomenute komplikacije. Najveća greška koju pravimo je da staklo brišemo kružnim pokretima. Ova tehnika jedino ima smisla kod poliranja automobila, dok za pranje staklenih površina ili ogledala ne deluje. Brisanje kružnim pokretima ruke, krpom ponovo vraćamo prašinu i ostatke prljavštine na obrisanu površinu što doprinosi stvaranju mrlja.

Savet: Najbolji pokret za brisanje je u obliku slova S – rukom se postepeno spuštamo prema dnu stakla, pritom ne prelazeći dva puta po istom mestu.

Greška: Preterivanje sa sredstvima za pranje prozora

U želji da uklone svu prljavštinu s prozora, mnogi će staklenu površinu dobro natopiti sredstvom za čišćenje, ali to je najveća greška koju možete da uradite.

Osim što ćete se dvostruko više namučiti, ako ne uklonite preparat sa stakla u potpunosti, na prozoru će se pojaviti mrlje kada se osuši.

Savet: Prozor je najbolje oprati samo čistom vodom ili blagim preparatom i to u vrlo maloj količini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.