U trendu

Trik sa teglom je nepogrešiv način da prepoznate da li je med domaći ili lažni

Iako je Srbija zemlja poznata po proizvodnju domaćeg meda izuzetnog kvaliteta, neretko se u supermarketima mogu pronaći i proizvodi sumnjivog kvaliteta.

Poslednjih godina se sve više u prodaji može naći „lažni med“, odnosno proizvod koji samo po izgledu podseća na „pravi“, ali su zapravo napravljeni od šećera i nemaju nikakva „lekovita“ svojstva.

Kako da prepoznate pravi med u prodavnici? Da li postoji neki način, neki test koji će nam otkriti da je proizvod koji kupujemo prirodan?

Na ovo pitanje odgovorila je magistar farmacije Hristina Lazarević u emisiji „RTS ordinacija“.

“Kada ste u supermarketu, možete jednostavno da okrenete teglu meda nadole. Kada to uradite, pojaviće se mehur koji se kreće nagore, on je pokazatelj da je med zaista prirodan i zaista pravi. Da nije tako, odmah bi se cela količina spustila na dno i ne bi bilo mehura koji je obično kruškastog oblika”, kaže Hristina i dodaje da ovaj test važi za svaku vrstu meda.

Važno je da ljudi razgraniče, kaže Hristina i da med nije lek, već može se koristiti kao pomoćno lekovito  sredstvo. U sebi sadrži dosta vitamina, 37 mineralnih materija, dosta kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, cinka i dosta pomaže našem organizmu kako za razvoj, tako i za očuvanje zdravlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.