U trendu

Kako da proverite da li imate pravi med kod kuće: Pomoći će vam voda, sirće ali i šibica

Čisti med se odnosi na med koji je nepatvoren i ne sadrži aditive ili strane supstance. Postoji ‘čisti monoflorni med’, koji se prvenstveno dobija iz nektara jedne biljne vrste, zatim postoji ‘čisti višecvetni med’, koji se može dobiti od više biljnih vrsta. Međutim, izraz „čist“ ne znači da je med nužno sirov ili organski. Nažalost, proizvodi označeni kao „med ili čak „čisti med“ možda nisu uvek istiniti čisti zbog velike potražnje za medom širom sveta. Ovaj med ponekad čak prolazi uobičajene testove čistoće, omogućavajući razblaženim ili kontaminiranim proizvodima da dođu na tržište. Zato, potrošači treba da budu oprezni i da nauče da identifikuju pravi med među potencijalno falsifikovanim vrstama meda.

Jedan od najvećih problema sa medom koji obično predstavlja razliku je njegov kvalitet. Prevare su danas postale uobičajena praksa; može biti izazov pronaći čisti med. Med se često može mešati sa rastvorom glukoze, visoko fruktoznim kukuruznim sirupom i mnogim drugim sastojcima kojih potrošači nisu svesni.

Na primer, ako pokušavate da otvorite novu teglu meda i čujete mali zvuk, to bi mogao biti znak da je med u stvari falsifikovan, što se obično dešava kada se fermentacija odvija unutar tegle.

Med možete testirati i kod kuće, evo kako:

– Test sa palcem: Nanesite malu količinu meda na palac, proverite da li se razliva kao i svaka druga tečnost, ako jeste, onda vaš med nije autentičan. Med treba da bude gust i da ne kaplje.

– Test vode: U čašu vode stavite kašiku meda, ako se vaš med rastvara u vodi onda je lažan. Čisti med ima gustu teksturu koja će se taložiti na dnu šolje ili čaše.

– Test sa sirćetom: Umešati nekoliko kapi meda u vodu sa sirćetom, ako smeša počne da se peni, onda je vaš med lažan.

– Test toplote: Med ostaje nesagoren. Da biste isprobali toplotni test, umočite šibicu u med i zapalite. Ako gori, onda je vaš med falsifikovan.

U stvari, razliku možete uočiti i golim okom. Čisti med ima izrazitu slatku aromu, a sirovi med kada se konzumira ostavlja osećaj peckanja u grlu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)