U trendu

Trikovi da vaša tamna i crna odeća zadrži svoju boju: Sjajno pomaže i ovo piće

Crna odeća je neophodna u našoj garderobi. Poznato je da ova nijansa laska svim tipovima tela i poboljšava svaki izgled. Nažalost, često pranje i izlaganje suncu će vremenom posvetliti ovu boju. Međutim, postoji nekoliko rešenja da svojoj crnoj odeći vratite stari sjaj. Naravno, uvek možete staviti industrijsku boju u mašinu za pranje veša, ali umesto toga mi nudimo proverene prirodne i ekološke metode.

Pre svega, važno je preduzeti neke mere predostrožnosti prilikom mašinskog pranja, ali i imati odgovarajuće tehnike sušenja.

Kafa ili crni čaj

Možda vam zvuči čudno, ali kafa i crni čaj su zapravo dva veoma popularna napitka koja možete naneti na crnu odeću da biste oživeli tamnu boju tkanine. Neki ljudi ih čak koriste za prirodnu kosu!

Samo dodajte 2 šolje crnog čaja ili kafe tokom ciklusa ispiranja. Kafa ne samo da poboljšava crnu boju, već je i popravlja. Za ovu primenu potrebno je odeću potopiti u jaku kafu ili sipati šoljicu kafe u bubanj mašine za pranje veša. Isti princip važi i za crni čaj: ovo moćno sredstvo pomaže u održavanju tamnih boja. Brzo ćete primetiti da je crna boja na vašoj odeći mnogo intenzivnija, piše Jutarnji.

Lovorov list

Evo jednog starog bakinog leka koji je dokazao svoju vrednost: sastoji se od kombinacije sode bikarbone i lovora. Oba daju prelep sjaj tamnim bojama i vraćaju izbledelu odeću. U šerpu sa vrućom vodom stavite 10 lovorovih listova i 4 kašike sode bikarbone i prokuvajte. Pustite da se rastvor ohladi i sipajte sadržaj u posudu. Potopite crnu odeću u ovo nekoliko sati ili preko noći, a zatim operite kao i obično.

Alkoholno sirće

Za oživljavanje crne boje, ništa bolje od alkoholnog sirćeta! Kao bonus, koristan je i za neutralizaciju neprijatnih mirisa i omekšavanje odeće. Prednost je u tome što se sirće može koristiti u mašini za pranje veša: samo dodajte šolju proizvoda poslednjem ciklusu ispiranja da biste dobili intenzivnu crnu boju. Napunite posudu hladnom vodom i sipajte oko 4 kašike sirćeta pre početka prvog pranja. Ova mera predostrožnosti je važna kako bi se sprečilo bleđenje i bolje fiksiranje boje u tkaninama.

Potopite svoju crnu odeću u rastvor i ostavite je nekoliko sati. Na kraju isperite odeću hladnom vodom. Sirće takođe sprečava nakupljanje deterdženta, što je još jedan razlog zašto tkanine blede.

So

Nezamenljiva u vašoj kuhinji, so je idealna za poboljšanje crne boje jer ima sposobnost da fiksira pigmente u boji. U činiju sa oko 2 litra hladne vode sipajte 2 kašike soli i u njoj potopite crnu odeću oko sat vremena. Za mašinsko pranje, jednostavno dodajte pola šolje soli direktno u bubanj! Za još efikasniji efekat možete kombinovati so sa alkoholnim sirćetom.

Pivo

Iako se pivo obično povezuje sa prosvetljivanjem kose, veruje se i da je korisno u potamnjivanju tkanina kada je izloženo sunčevoj svetlosti. Dakle, uzmite posudu i napunite je litrom vode i litrom piva. Uronite crnu odeću u tečnost i ostavite je da se namače oko 30 minuta. Iznenađujuće, pivo je zapravo veoma dobar način da odeća ostane crna, a da biste smanjili miris, samo dobro isperite običnom vodom.

Biber u zrnu

Konačno, biber je posebno efikasan u očuvanju intenziteta boja. Kašiku crnog bibera u zrnu stavite u posudu sa hladnom vodom i u njoj potopite odeću oko pola sata. Zatim nastavite sa normalnim pranjem. Sav intenzitet će se vratiti u vašu crnu odeću. Kašiku crnog bibera možete staviti i direktno u bubanj mašine za pranje veša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar