U trendu

Trikovi za nikad blistavije prozore: Sva stakla će zasijati bez mrlja, ali i bez hemikalija

Jeste li znali da su zamućena stakla često uzrokovana upravo korišćenjem uobičajenih deterdženata na tržištu, čiji ostaci nakon svake upotrebe znaju da se nakupljaju na površinama?

Ne zaboravite i na trik koji se sastoji u izbegavanju čišćenja prozora kada su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti, piše Novi list.

Voda i sirće

Jednostavno za pripremu pre nego što se posvetite čišćenju prozora je kombinacija vode i sirćeta. Koristite 100 mililitara sirćeta na svakih 500 mililitara vode. Sirće će pomoći da se dezinfikuju površine i uklone mrlje na staklu i tragove prljavštine.

Jednostavno će biti potrebno sipati dva sastojka uz pomoć levka u bocu s raspršivačem. Efekat se pojačava ako koristite toplu vodu. Staklo se mora obrisati mekom pamučnom krpom, nanoseći malo tečnosti. Nema potrebe za ispiranjem. Ako želite da vaše prirodno sredstvo za čišćenje bude mirisno, možete mu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

Listovi novina

Evo još jednog brzog rešenja koji vam omogućuje da ne koristite toliko reklamirane, ali zapravo beskorisne sprejove za čišćenje stakla, naročito kod kuće. Moguće je iskoristiti stranice starih novina za čišćenje i sušenje prozora, nakon što ih poprskate običnom vodom ili obrišete vlažnom krpom. Jedini savet je dobro utrljati kako biste uklonili najupornije mrlje. Operacija će i dalje biti vrlo brza.

Krpa od mikrovlakana

Korišćenje otporne krpe od mikrovlakana omogućuje vam da imate dugotrajan alat za čišćenje prozora, koji će vas spasiti kako od nakupljanja jednokratnih maramica, tako i od kupovine deterdženata za pranje prozora. Krpe od mikrovlakana, naime, za pranje prozora potrebno je jednostavno navlažiti toplom ili hladnom vodom i dobro ocediti, a zatim njima prebrisati površine, čak i u slučaju manjih nečistoća.

Nema potrebe za ispiranjem. Krpe od mikrovlakana zatim je potrebno ručno oprati običnom toplom vodom ili uz dodatak malo prirodnog sapuna.

DIY sredstvo za čišćenje stakla

Sapunske ljuskice najbolje je otopiti u vrućoj vodi, u dozi od jedne kašike na pola litre vode. Potom protresite svoju bočicu i upotrebite dobijenu tečnost kao da je obično sredstvo za čišćenje stakla.

Alternativno se može koristiti i limunska kiselina. Dovoljno je otopiti kašiku u litru vode i dodati kašiku ekološkog deterdženta za pranje posuđa. Sve to istresti u bočicu s raspršivačem i gotovo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.