U trendu

Ubrzava proces kvarenja: Ovo je najveća greška koju pravite kada odlažete hleb

Ako ste mislili da čuvate hleb na pravi način, verovatno ste se prevarili

Verovatno i vi stavljate hleb u frižider, što je kardinalna greška, naročito ako je u pitanju svež hleb. Mnoge namirnice uspevaju da održe svoju svežinu duže ako su u frižideru, ali to ovde nije slučaj.

Prema rečima Džonatana Dejvisa iz „La Brea Bakery“ u San Lijandru u Kaliforniji, veknu svežeg hleba nikako ne treba da stavljate u frižider.

– Ako stavite hleb u frižider, temperatura i okruženje u njemu zapravo će ubrzati proces kvarenja umesto da ga održe svežim – tvrdi Dejvis.

On objašnjava da je najbolji način da što duže očuvate svežinu hleba da ga držite na sobnoj temeperaturi u kutku sobe ili kuhinje koji nije previše topao ili suv. Čuvajte ga van domašaja sunčeve svetlosti, daleko od prozora.

– Najbolje bi bilo da ga pojedete u prva dva do tri dana otkad ste ga kupili, jer posle toga njegova svežina i ukus počinju da slabe – kaže on.

Ukoliko veknu ne pojedete u roku od tri dana, umotajte je u kesu i stavite je u zamrzivač, a ne u frižider, a kada budete hteli da je jedete, zagrejte je u rerni.

Ako nećete da zamrzavate hleb, možete ga upotrebiti za neki recept. Na primer, možete napraviti krutone ili ga izmrviti i dobiti domaće prezle, pa ga dodati salatama, supama i drugim jelima, piše Ona.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.