U trendu

Umesto da bacite pokvareno mleko, iskoristite ga na ovaj sjajan način!

Od iskusnih baštovana ćete sigurno čuti kako mleko možete da koristite i za negu i zaštitu biljaka. Tajna je u hranjivim materijama koje mleko poseduje a koje imaju sjajan uticaj, kako na samu biljku, tako i na zemljište oko nje. Mleko obiluje zdravim aminokiselinama, enzimima, šećerima i proteinima, podstiče rast korisnih mikroba u bašti i utiče na izgradnju prirodnog komposta koji hrani biljke.

Svakako treba pomenuti i znatne količine kalcijuma, vitamina B, i korisnih proteina koji podstiču rast biljaka, pa možete da ga koristite kao prirodno đubrivo.

Možete ga, takođe, koristiti i kao pesticid. Ono efikasno pomaže u borbi protiv virusa koji napadaju listove biljaka, upornih lisnih vaši koje često napadaju ruže i gljivičnih oboljenja,za šta su zaslužni različiti antifugalni agensi.

Mleko utiče na izgradnju ćelijskih zidova biljaka i time omogućava lakšu apsorpciju hranljivih materija i balansiranje pH vredosti zemljišta. Prema rečima stručnjaka, bogat sadržaj kalcijuma u ​​mleku pomaže biljkama da rastu i sprečava truljenje, što se obično dešava tokom vlažne sezone zbog nedostatka kalcijuma.

Postoje i biljke kojima mleko posebno prija, a to su engleski bršljan, afrička ljubičica i begonije. Mleko može da se koristi i za zaštitu povrća, poput tikvica i paradajza.

Najbolje od svega je to što mleko ne gubi svoja korisna svojstva za biljke, čak ni kada se pokvari, nezavisno od vrste. Možete koristiti obično kravlje, ali i bademovo i sojino mleko. Jedino što nije preporučljivo, jeste da koristite aromatizovano, punomasno mleko i ono sa dodatkom šećera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar