Uradite ovo i nikad nećete imati vlage i buđi u stanu, savetuju stručnjaci

Mnogi se u ovo doba godine suočavaju s viškom vlage u prostoru i pojavom buđi, koja ukućanima može stvoriti i zdravstvene probleme. Nicholas Donnithorne, menadžer službe održavanja i britanskoj korporaciji Rentokil podelio je iskustva vezana uz taj problem,

Ponekad se, kaže, stvar može rešiti samo pribegavanjem skupim rešenjima, poput ugradnje odvlaživača, odnosno instalisanja ventilatora, i postavljanja posebnog gipsa za izolaciju. Ali, ima i jeftinijih i jednostavnijih rešenja koja mogu ublažiti problem nastajanja plesni, kako biste mogli sanirati stanje.

– Što manje vlage proizvedete u kući, to će se stvoriti manja kondenzacija. Dakle, treba razmisliti kako ćete smanjiti nivo vlage tokom dana. Postoje neki besplatni načini za to: Češće otvaranje prozora, na primer, dok kuvate ili dok se tuširate, ili korištenje ventilatora u kupatilu. Tako ćete isušiti vlagu u kuhinji i kupatilu, odnosno neće se više zadržavati u vašem domu – kaže Donnithorne. Dodaje kako je poželjno održavati ujednačenu temperaturu u domu, ako je moguće.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da to bude između 18 u 20 stepeni, uz 50 do 60 odsto vlage.

–  Setite se da, kako temperatura pada, vazduh može zadržati manje vlage, pa je veći rizik za to da će se stvarati kondenzacija pare i vlaga u stanu, objašnjava stručnjak.

Dodao je još nekoliko jeftinih rešenja:

Kuvajte s – poklopcem
– Uvek poklapajte tiganje i lonce dok nešto u njima kuvate, zatvorite kuhinjska vrata prema ostatku stana i otvorite prozor u kuhinji, posebno kad kuvate neke namirnice u vodi, poput testenine, koja ispušta puno vlage u vazduh. To će doprineti i tome da voda brže zakuva, te da zadrži toplotu, što znači da ćete trošiti manje energije za kuhanje.

Stari peškir – besplatna pomoć
Nakon tuširanja ili brijanja, starim peškirom prebrišite vlagu u kupaonici, pa se neće skupljati u vazduhu. Možete ga osušiti i u kupatilu, ako ima prozor koji se može otvoriti, ili ga sušite na vazduhu, pa ga sutra opet možete upotrebiti. Na taj način sprečićete stvaranje buđi na mestima na kojima se ona najčešće stvara.

Izolacija potkrovlja
– Četvrtina toplote gubi se kroz krov ako nemate odgovarajuću izolaciju, pa razmislite o tome da je pojačate, savetuje stručnjak. To je nešto što možete učiniti sami, ali morate paziti da ne blokirate otvore za ventilaciju.

Odškrinite vrata ormara
– Nije retkost da u ormarima pronađete odeću koja je vlažna i zaudara na buđu, posebno ako je ormar oslonjen na zid. Ako su vrata ormara zatvorena, on postaje kao hladnjak, sa hladnim i vlažnim vazduhom koji je zaglavljen u njemu. Dakle, pomoći će ako vrata ormara malo odškrinete, ili postavite stoper tako da se ne mogu potpuno zatvoriti – zaključuje Nicholas Donnithorne, piše The Sun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.