U trendu

Uz ova 3 trika pegla će biti kao nova: Najlakši način da je sami očistite

Kada se dno vaše pegle zalepi ostaci tkanine i drugih materijala, ne morate da kupujete novu, jer u samo par koraka možete da je očistite i to uz pomoć sastojaka koje već imate kod kuće.

Evo i kako to možete uraditi.

Soda bikarbona

Soda bikarbona je odlično sredstvo za čišćenje pegle. Soda bikarbona deluje na nekoliko nivoa:

Kao sredstvo za čišćenje

  • Razlaže naslage kamenca i nečistoća
  • Apsorbuje vodu sa nečistoćama i vezuje ih za sebe
  • Deluje kao abrazivno sredstvo

Sve ovo čini je univerzalnim sredstvom za čišćenje. Može se koristiti na svemu od tkanine do mermera, za uklanjanje mrlja ili skidanje naslaga nečistoća nastalih tokom dugog niza godina.

U nastavku donosimo uputstvo za čišćenje dna pegle uz pomoć sode bikarbone, korak po korak.

Potrebno vam je sledeće:

čisti peškir
soda bikarbona
vinsko sirće
topla voda
stara četkica
štapići od vate

Postupak:

1. korak

Napravite pastu za čišćenje od jedne kašike sode bikarbone i 2 kašike tople vode. Nanesite pastu na dno pegle i u rupice za paru. Ostavite nekoliko minuta da počne da deluje i zatim prebrišite peškirom, a rupice očistite štapićima.

2. korak

Stavite vinsko sirće u posudu, umočite u njega četkicu za zube, a zatim s tim polako pređite dno pegle.

3. korak

Napunite peglu vodom i uključite opciju za ispuštanje pare. Nakon što ste ispustili paru, peglu stavite na čisti peškir i trljajte je dok ponovo ispuštate paru. Tako će se s nje skinuti ostaci prljavštine koji su eventualno ostali nakon paste i sirćeta.

4. korak

Isključite peglu i ostavite je da se osuši, a zatim je prebrišite s čistim peškirom.

Morska so

Na dasku za peglanje stavite stari pamučni peškir ili papirni ubrus. Jednu kašiku morske soli, što krupnije to bolje, pospite preko peškira ili ubrusa.

Uključite peglu i pojačajte na maksimalnu temperaturu. Ako je pegla na paru, vodite računa da je isključite. Kada se zagreje, peglom par puta pređite preko soli. Bićete oduševljeni rezultatom.

Sirće i so

U manju šerpu stavite jednake količine alkoholnog sirćeta i soli i zagrijte tek toliko da se so istopi u sirćetu. Skinite tečnost sa šporeta i sačekajte da se malo ohladi.

Pamučnu krpu umočite u dobijeni rastvor i pomoću nje lagano prelazite preko površine za peglanje. Kada nestane sva prljavština, pegla je spremna za rad.

Nikada nemojte koristiti čeličnu ili plastičnu žicu za suđe, koliko god da vam se pegla činila prljavom, jer na taj način ćete samo umanjiti njenu efikasnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar