U trendu

Uz ovaj tajni sastojak vaš dušek će mirisati sveže nedeljama

Ako želite da dušek svog kreveta pretvorite u mirisnu oazu, eterično ulje od suvih cvetova lavande je savršeno.

Ulje lavande, koje je poznato kao antibakterijsko, antimikrobno, antifungalno, pa čak i antiseptično, jednostavan je način da osvežite svoj dušek i rešite se neprijatnih mirisa.

Štaviše, godinama je lavanda uobičajena u aromaterapiji i zato bi potencijalno mogla da vam pomogne u postizanju boljeg sna. Ovo eterično ulje takođe može biti od pomoći u uklanjanju grinja, čineći vaš krevet još čistijim, piše House Digest.

Imajte na umu da neki ljudi s alergijama ili osetljivom kožom mogu imati reakciju na eterična ulja, zato je najbolje prvo testirati deo svog dušeka pre nego što ga u celosti prekrijete.

Što se tiče kućnih ljubimaca, ulje lavande smatra se sigurnim za pse i čak bi moglo pomoći u njihovom smirivanju. Mačke su, međutim, druga priča. Prema Kanadskom veterinarskom medicinskom udruženju, ovo snažno ulje je otrovno za mačke, pa ako imate mačke u svom domaćinstvu, ovo možda nije trik za vas, prenosi N1.info.hr.

Kako koristiti ulje od lavande na dušeku

Da biste osvežili svoj dušek uljem lavande, prvo ga morate razrediti. Pokušajte da pomešate pola šoljice alkoholnog sirćeta i pola šoljice vode u bocu s raspršivačem i dodati 15 kapi eteričnog ulja.

Protresite bocu kako biste ravnomerno izmešali rastvor i poprskajte je po celom dušeku. To će pomoći u uklanjanju svih mirisa (zahvaljujući antibakterijskim moćima lavande) i dodati prijatan, cvetni miris vašoj posteljini. Ostavite svoj dušek nepokriven najmanje tri sata nakon prskanja da se osuši. Ulje lavande takođe se može razrediti nosivim uljima, poput kokosovog ulja, kako bi se olakšalo osetljivoj koži.

Ako ste u procesu čišćenja dušeka, kombinacija sode bikarbone s uljem lavande dobro deluje na uklanjanje neprijatnih mirisa i viška vlage. Umešajte 10 kapi ulja u pola šoljice sode bikarbone, lagano rasporedite po dušeku i nakon nekoliko sati usisajte. Uz malo lavandinog ulja vaš bi krevet trebalo da miriše svežije i omogućiti vam da se lakše odmorite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar